Η Eλλάδα θα διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη είπε ο Σταϊκούρας στο CNBC

Η Eλλάδα θα διαπραγματευτεί νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στο CNBC. «Το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», τόνισε και αναμένεται να εμφανίσει τη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης το 2021.

 

CNBC

@CNBC

Greece will negotiate new fiscal targets with Europe for 2021 onwards, finance minister says https://cnb.cx/2ZYuYiF 

Greece will negotiate new fiscal targets with Europe for 2021 onwards, finance minister says

Greece wants to negotiate new fiscal targets with its euro zone creditors as the coronavirus crisis pushes its debt pile to almost 200% of GDP.

cnbc.com

Για τους φιλόδοξους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% του ΑΕΠ έως το 2022), ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε:

  • «Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι για το 2020 και θα συζητήσουμε με τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊού».

Η Κομισιόν προέβλεψε το Μάιο ότι το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 182,6% το 2021, από 176,6% το προηγούμενο έτος.

  • «Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενώ θα καταγράψουμε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών – μελών το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες όσον αφορά στο 2020 είναι ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία. «Το ποσοστό της φετινής μείωσης του ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του τουρισμού», δήλωσε ο υπουργός.

Με πληροφορίες από CNBC,