Η ενεργειακή κρίση απειλεί την ελληνική βιομηχανία – Σήμα κινδύνου από τον ΣΕΒ για τιμές και ενεργειακή επάρκεια– Αυξημένο έως και 150% το ρεύμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενέργεια βιομηχανία

Η ενεργειακή κρίση, με την εκτίναξη του κόστους του φυσικού αερίου και του ρεύματος, απειλεί πλέον καίρια την ελληνική βιομηχανία που είναι αντιμέτωπη με διπλό κλοιό: Εκείνον της ιλιγγιώδους αύξησης των τιμών της ενέργειας, αλλά και του κινδύνου έλλειψης ενέργειας.

Εξίσου μεγάλη, έως και απαγορευτική, είναι η επιβάρυνση και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες προειδοποιούν ότι δεν θα αντέξουν τον χειμώνα εάν ο ενεργειακός ίλιγγος συνεχιστεί.

Εως και 150% αυξημένο το ενεργειακό κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος Δημήτρης Σύρμος, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ: «Οι τιμές της ενέργειας», δήλωσε, «παρουσιάζουν μία μίνιμουμ αύξηση 50% έως 70%, ενώ σε μικρομεσαία επιχείρηση ήρθε λογαριασμός 47.000 ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο πλήρωνε 19.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 150% πάνω».

Στην ίδια εκδήλωση, κώδωνα κινδύνου έκρουσε και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης. Εστίασε στο ενεργειακό κόστος υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη για λήψη βραχυπρόθεσμων δράσεων και σημειώνοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας 20% με 30% των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Σήμα κινδύνου από τον ΣΕΒ

Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η αναφορά του κ. Ξηρογιάννη στα θέματα της ενεργειακής επάρκειας:  «Η ενεργειακή ασφάλεια», τόνισε,  «είναι ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Παίρνοντας παράδειγμα από τον περσινό χειμώνα και από την τρέχουσα συγκυρία και τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη η Ελλάδα πρέπει να συζητήσει έγκαιρα για το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού ειδικά για τη βιομηχανία».

Ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΠΕ στη διάρκεια της τοποθέτησης του έδωσε έμφαση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τις ελληνικές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση όσο και με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ε.Ε. έρχονται ξαφνικά και χωρίς να συνυπολογίζεται το ξεχωριστό μοντέλο κάθε χώρας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα», συνέχισε, «διογκώθηκε καθώς στην ηλεκτρική ενέργεια το κόστος καθορίζεται από την ημερήσια χονδρεμπορική τιμή, ενώ σε άλλες χώρες συνάπτονται κλειστά διμερή συμβόλαια».

Οι ελλείψεις πρώτων υλών

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις επιδεινώνεται περισσότερο από το κόστος αλλά και τις ελλείψεις των πρώτων υλών αλλά και τη μεγάλη αύξηση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές».

Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση στη λήψη άμεσων μέτρων. Πρότεινε τη νομοθετική πρόβλεψη για ταχεία εγκατάσταση από τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροτικές εκτάσεις ώστε με το net metering να συμψηφίζουν το κόστος του ρεύματος που παράγουν με αυτό που καταναλώνουν. Ζήτησε μάλιστα τη χρηματοδοτική στήριξη από κοινοτικά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή