Η ενεργειακή κρίση οδηγεί σε λουκέτα μεγάλα εργοστάσια ευρωπαϊκών χωρών. Φρένο στην παραγωγή. Διακοπές στην παροχή ρεύματος για 2 εκατ. κατοίκους του Κοσόβου.

φυσικό αέριο

Μία γεύση για το πόσο άσχημα μπορεί να εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, όσο μπαίνουμε πιο βαθιά στον χειμώνα, παίρνουμε από όσα συμβαίνουν στο κοντινό μας Κόσοβο.

Η κυβέρνηση του κρατιδίου προχωρά σε διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στους περισσότερους από τους 2 εκατ. κατοίκους της χώρας. Την ίδια ώρα, οι τιμές – ρεκόρ στο ρεύμα αρχίζουν να κλείνουν εργοστάσια στη Γαλλία, στη Ρουμανία, τη Βρετανία και αλλού.

Δίωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση

Η βαλκανική χώρα, μία από τις φτωχότερες στην Ευρώπη, πρόκειται να προχωρήσει σε κυλιόμενα, δίωρα lockdown που θα επηρεάσουν τους περισσότερους καταναλωτές από σήμερα Πέμπτη.

Οι εξελίξεις στο Κόσοβο έρχονται δύο εβδομάδες μετά τις διακοπές ρεύματος, λόγω ενεργειακής πίεσης, στη Σερβία. Παράλληλα, ο φορέας εκμετάλλευσης του ενεργειακού δικτύου της Βρετανίας εξέδωσε την πρώτη προειδοποίηση σχετικά με τις προμήθειες ηλεκτρισμού του χειμώνα.

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βαθαίνει, καθώς οι αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας αναγκάζουν τις βιομηχανίες να περιορίσουν την παραγωγή, προκαλώντας αντίστοιχα την κατάρρευση των προμηθευτών.

Ο Τζέρεμι Γουάιρ, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού ομίλου Trafigura Trader, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Κλείνουν αντιδραστήρες

Η προειδοποίηση ήρθε λίγο πριν η Electricite de France ανακοινώσει ότι κατεβάζει τους διακόπτες σε τέσσερις αντιδραστήρες που παράγουν ενέργεια, η οποία αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής πυρηνικής ικανότητας της χώρας.

Η Γερμανία πρόκειται επίσης να περιορίσει σχεδόν στο ήμισυ την πυρηνική της ισχύ πριν το τέλος του έτους, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ευρωπαϊκά δίκτυα.

Το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του Κοσσυφοπεδίου είναι «υπερφορτωμένο» ανέφεραν οι τοπικές αρχές, καλώντας σε «μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας».

Την κατάσταση στο Κόσοβο επιδείνωσε δυσλειτουργία μονάδας στον κύριο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Για να καλυφθούν οι χειμερινές ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια χρειάστηκαν «εξαιρετικά δαπανηρές» εισαγωγές, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας την περασμένη εβδομάδα. Η τοπική παραγωγή καλύπτει πλέον λιγότερο από το ένα τρίτο της κατανάλωσης, ανέφερε η Gazeta Ezpress.

Εισαγωγές ρεύματος

Οι εισαγωγές από τη γειτονική Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βόρεια Μακεδονία, μειώθηκαν από το ανώτατο όριο άνω των 750 μεγαβάτ την Τετάρτη σε περίπου 469 μεγαβάτ στη 13:00 την Πέμπτη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι περικοπές έρχονται μετά την άνοδο των τιμών αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της χειμερινής περιόδου. Η αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση για άνθρακα έχει επίσης ανεβάσει στα ύψη τις τιμές των πλέον ρυπογόνων ορυκτών καυσίμων.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να χρησιμοποιούν την ηλεκτρική ενέργεια με τον πιο ορθολογικό τρόπο, δεδομένης της «ανεπαρκούς εσωτερικής παραγωγής για την κάλυψη της κατανάλωσης και της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης», ανακοίνωσαν οι αρμόδιες αρχές του Κοσσυφοπεδίου.

Φρένο στην παραγωγή και λουκέτα

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο βαλκανικό. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, η μεγάλη γαλλική βιομηχανία Aluminium Dunkerque Industries μείωσε την παραγωγή της, λόγω των υψηλών τιμών του ρεύματος, ενώ η Nyrstar διέκοψε την παραγωγή στο εργοστάσιο ψευδαργύρου της στη Γαλλία την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Σε πρόσκαιρη διακοπή της παραγωγής της προχώρησε και η ρουμανική εταιρεία λιπασμάτων Azomures.

Η εκτίναξη των τιμών του αερίου και του ρεύματος έχει αναγκάσει ήδη ακόμα και ενεργειακούς κολοσσούς, από την RWE έως την Uniper, να αυξήσουν τη ρευστότητά τους. Πολλοί από τους μικρότερους παρόχους δεν είχαν την ίδια δυνατότητα, με περισσότερους από 20 να κλείνουν μόνο στη Βρετανία.

Πούτιν: Η ΕΕ πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα

Ως προς τα αίτια της κρίσης, στις κατηγορίες των Ευρωπαίων πως φταίει το Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε την Πέμπτη πως η ΕΕ πρέπει να λύσει μόνη της τα προβλήματα που δημιούργησε με το φυσικό αέριο.

Όπως τόνισε ο ρώσος πρόεδρος, είναι «άδικο» να κατηγορείται η Μόσχα για την εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού «η Gazprom εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της» για την προμήθεια φυσικού αερίου.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή