Η ένταση ΗΠΑ – Κίνας διόρθωσε την αγορά της Νέας Υόρκης. Άσχημα τα νέα από την απασχόληση

Αρνητικά γύρισε η Wall Street με τους αναλυτές να αναμένουνκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας καθώς εκτιμούν ότι αύριο ο Τραμπ θα ανακοινώσει κυρώσεις κατά της Κίνας μετά την έγκριση από το Κοινοβούλιο του νομοσχεδίου εθνικής ασφάλειας για το Χονγκ Κονγκ.

  • Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,58% ή 148 μονάδες, στις 25.400, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,2% στις 3.029 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,46% στις 9.368 μονάδες.
  • Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Pfizer (+2,1%) και Procter & Gamble (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι Walt Disney (-4%) και Goldman Sachs (-3,8%).

Τον τόνο στην αγορά έδωσε αρχικά η αισιοδοξία των επενδυτών ότι η επανεκκίνηση της της οικονομικής δραστηριότητας θα οδηγήσει σε ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη, τη στιγμή που τα νέα από το μέτωπο της αντιμετώπισης της πανδημίας καλλιεργούν ελπίδες ότι και η ζωή θα επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

Ωστόσο, απογοήτευσαν για άλλη μια φορά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,1 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 21 Μαΐου.

Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δέκατη διαδοχική εβδομάδα κατά την οποία οι νέες αιτήσεις για επίδομα υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο. Πριν την πανδημία, οι ΗΠΑ δεν είχαν καταγράψει ποτέ εβδομάδα με πάνω από ένα εκατομμύριο αιτήσεις ανεργίας.

Ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων που έχουν υποβάλει αίτηση πλησιάζει τα 41 εκατομμύρια τις τελευταίες 10 εβδομάδες, σχεδόν το 25% του εργατικού δυναμικού.

Επιπλέον, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 5% το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι 4,8% που είχε ανακοινωθεί στην πρώτη μέτρηση του ΑΕΠ.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, η καθοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ οφείλεται στα χειρότερα δεδομένα για τις επενδύσεις σε αποθέματα. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο κατά 8,4%.

  • Στο αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 2,7% στα 33,71 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.728 δολ./oz.
  • Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,7%.
  • Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1081 δολ. από 1,1008 την προηγούμενη μέρα.

Καμία δημοσίευση για προβολή