Η ΕΝΥΠΕΚΚ κατηγορεί τη κυβέρνηση ότι διαβεβαίωσε τους δανειστές, πως μόνο 121 συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά!

Για άθλια και επικίνδυνα παιχνίδια εις βάρος των συνταξιούχων κατηγορεί η ΕΝΥΠΕΚΚ την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι οι ίδιοι οι δανειστές αποκαλύπτουν στην Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως η κυβέρνηση τους έχει διαβεβαιώσει ότι μόνο 121 συνταξιούχοι δικαιούνται τα αναδρομικά και μόνο για τα δύο (2) έτη 2013-2014!

Σύμφωνα με την έκθεση η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζοντας τις 2287-2290/2015 αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, «εξάλειψε» τα Δώρα και «θεράπευσε» τις αντισυνταγματικότητες και ότι η μόνη σοβαρή «εκκρεμότητα» που απομένει είναι η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή μη του επανυπολογισμού των παλαιών (πριν την 13-5-2016) και των νέων συντάξεων ως προς το ποσοστό αναπλήρωσης!

Τα επίμαχα σημεία του κειμένου της έκθεσης, όπως τονίζει η ΕΝΥΠΕΚΚ είναι τα εξής:

«Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο αντισυνταγματικός χαρακτήρας των μειώσεων τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης τον Ιούνιο του 2015 και μόνο όσοι έκαναν αιτήσεις πριν από αυτό το χρονικό σημείο έχουν δικαίωμα επιστροφής χρημάτων. Η περίοδος επιστροφής αρχίζει από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της μείωσης μέχρι το τέλος του 2014, δεδομένου ότι η επόμενη περίοδος καλύπτεται από τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του 2016 που εφαρμόστηκε αναδρομικά.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο αριθμός των αιτούντων που δικαιούνται επιστροφής είναι μόνο 121, γεγονός που συνεπάγεται αμελητέο δημοσιονομικό κόστος. Ωστόσο, το ζήτημα δεν έχει ακόμη επιλυθεί οριστικά, δεδομένου ότι ορισμένα κατώτερα δικαστήρια έχουν αποφανθεί διαφορετικά.»

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή