Η «επανάσταση των μηχανών» άρχισε; Drone με Τεχνητή Νοημοσύνη «σκότωσε» τον χειριστή του σε προσομοίωση

Όσοι εξ ημών είχαν σοκαριστεί το 1984 με τη διαβόητη ταινία «Εξολοθρευτής» το Τζέιμς Κάμερον, όπου μια Τεχνητή Νοημοσύνη καταστρέφει την ανθρωπότητα, αντιμετωπίζοντάς την ως υπαρξιακό κίνδυνο για την ίδια, μάλλον ανατρίχιασαν με την παρακάτω είδηση.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ του Guardian, ο οποίος επικαλείται αξιωματούχο της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα «έξυπνο» drone, στο πλαίσιο άσκησης προσομοίωσης, αποφάσισε να «σκοτώσει» τον χειριστή του προκειμένου να μη τον αφήσει να παρέμβει στην αποστολή του. Το περιστατικό συνέβη πριν από περίπου έναν μήνα με τον συνταγματάρχη Τάκερ Χάμιλτον, επικεφαλής των προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης της αεροπορίας, να δηλώνει ότι «χρησιμοποίησε ιδιαίτερα αναπάντεχες στρατηγικές προκειμένου να πετύχει τον στόχο του».

Σκοτώνοντας τον χειριστή

Ο συνταγματάρχης σημείωσε ότι στην προσομοίωση το «έξυπνο» drone είχε ως αποστολή να καταστρέψει την αεράμυνα του εχθρού και, στο τέλος, επιτέθηκε σε οποιονδήποτε θεώρησε ότι παρεμβαίνει στη συγκεκριμένη διαταγή, λέγοντας ότι «το σύστημα άρχισε να καταλαβαίνει ότι σε συγκεκριμένες στιγμές ο χειριστής του έλεγε να μην σκοτώσει τον στόχο, παρότι τον είχε ήδη αναγνωρίσει, οπότε τι έκανε; Σκότωσε τον χειριστή επειδή ήταν εκείνος που το εμπόδιζε από το να ολοκληρώσει την αποστολή του».

Ο Χάμιλτον προσέθεσε ότι «εκπαιδεύσαμε το σύστημα δίνοντας, ουσιαστικά την εντολή να μην σκοτώσει τον χειριστή γιατί δεν θα μπορούσε να κερδίσει τους πόντους από τη συγκεκριμένη αποστολή. Τι έκανε; Άρχισε να καταστρέφει τον πίνακα επικοινωνίας μέσω του οποίου ο χειριστής του έδινε τις εντολές». Τόνισε, δε, ότι «δε μπορείς να συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη, τις δυνατότητες εκμάθησης των μηχανών και την αυτονομία χωρίς να μιλήσεις για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης».

«Πολύ εύθραυστη»

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι «η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καλό για να έχουμε. Δεν είναι μόδα. Αλλάζει για πάντα την κοινωνία μας και το στρατό μας. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας έναν κόσμο όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι ήδη εδώ και μεταμορφώνει την κοινωνία. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι, επίσης, πολύ εύθραυστη και είναι εύκολο να χειραγωγηθεί. Πρέπει να αναπτύξουμε μεθόδους για να γίνει πιο συμπαγής και να έχει περισσότερη επίγνωση του γιατί ο κώδικας παίρνει συγκεκριμένες αποστάσεις, αυτό που αποκαλούμε εξηγησιμότητα τεχνητής νοημοσύνης».

Σημειώνεται πάντως ότι η εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας Αν Στέφανεκ αρνήθηκε ότι έχει πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε τέτοιους είδους προσομοίωση. «Το υπουργείο Πολεμικής Αεροπορίας δεν έχει πραγματοποιήσει τέτοιες προσομοιώσεις drone-ΤΝ και παραμένει προσηλωμένο στην ηθική και υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας ΤΝ», δήλωσε η Στέφανεκ, επιχειρώντας να βάλει τέλος σε μια συζήτηση που απλώνεται σε όλες τις πτυχές χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης, με ειδικούς του χώρου να μιλούν ακόμα και για υπαρξιακό κίνδυνο για την ανθρωπότητα.

via GIFER

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή