Μητσοτάκης: «Η επιχειρηματολογία μας έπεισε τη Σύνοδο Κορυφής. Ξεκινούν οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια» (video)

Μητσοτάκης: «Η επιχειρηματολογία μας έπεισε τη Σύνοδο Κορυφής. Ξεκινούν οι παρεμβάσεις για τη συγκράτηση των τιμών στην ενέργεια»

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Εκφράζω την ικανοποίησή μου γιατί καταφέραμε να πετύχουμε συμφωνία για την απαραίτητη ευρωπαϊκή απάντηση στο θέμα της ενέργειας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του επισημαίνοντας ότι ότι είχε προτείνει εγκαίρως να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και προσθέτοντας ότι «μέχρι και χθες υπήρχαν αντιδράσεις, όμως πιστεύουμε ότι η επιχειρηματολογία μας έπεισε και πιο τους καχύποπτους και έτσι έχουμε μια καταρχήν συμφωνία σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Ήμουν από τους πρώτους που εδώ και 7 μήνες είχα μιλήσει για την ανάγκη της επιβολής πλαφόν. Γνωρίζετε ότι έως και χθες υπήρχαν αντιδράσεις από συγκεκριμένες χώρες, αλλά η επιχειρηματολογία μας έπεισε και τους πλέον καχύποπτους ώστε να ενεργοποιηθεί ένα σύνολο παρεμβάσεων για τη συγκράτηση των τιμών» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως τώρα η ευθύνη περνά στους υπουργούς ενέργειας για να εξειδικεύσουν τις αποφάσεις.

«Θέλω να επαναλάβω πως ασχέτως των παρεμβάσεων η ελληνική κυβέρνηση στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ελληνικές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπογράμμισε την παρατηρούμενη κάμψη των τιμών του φυσικού αερίου, αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι οι αγορές διαπίστωσαν ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παρέμβει. Ωστόσο, για άλλη μια φορά σημείωσε ότι η κυβέρνηση προς το παρόν δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρέμβαση για την τιμή του πετρελαίου κίνησης.

Ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής έγινε και μία αναλυτική συζήτηση ως προς τη στρατηγική σχέση ΕΕ – Κίνας και η εργασίες έκλεισαν με την έγκριση των αποφάσεων κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Καταδίκασα με τον πλέον έντονο τρόπο τις επιθέσεις της Ρωσίας κατά αμάχων», συμπλήρωσε ο Κ. Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση.

Σχετικά με το αντίκρυσμα των αποφάσεων της ΕΕ για την ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι πολίτες το βλέπουν ήδη με τις πρωτοβουλίες που έλαβε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του φυσικού αερίου, τόσο λιγότερο επώδυνη είναι για τον κρατικό προϋπολογισμό αυτή η άσκηση και μπορούν οι πολίτες να αισιοδοξούν ότι τελικά θα βλέπουν χαμηλότερες τιμές ως προς τη δαπάνη που κάνουν για την ηλεκτρική ενέργεια».

Σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις κατά τις Ελλάδας και το ενδεχόμενο να ζητηθούν κυρώσεις κατά της Άγκυρας από την ΕΕ, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» επαναλαμβάνοντας ότι «η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις». «Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ, δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου» τόνισε.

Καμία δημοσίευση για προβολή