Η επιδότηση των τόκων στις ΜμΕ και τι μπορεί ναπροσφέρει –  Ποιες επιχειρηματικές τάσεις βλέπει το ΜΙΤ

    5 κίνητρα για να μεγαλώσουν οι επιχειρήσεις,να αποκτήσουν εξωστρέφεια και να μπουν στο Χ.Α.

     

    Την κάλυψη δανειακών τόκων: Υφιστάμενων δανείων που έχουν προς τις τράπεζες μικρομεσαίες επιχειρήσεις -που πλήττονται από τον κορωνοϊό- αποφάσισε το υπουργείο Ανάπτυξης. Είναι ένα σύνηθες μέτρο σε περιόδους κρίσης, το οποίο έχει ως στόχο την διευκόλυνση της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Αφορά τις εταιρίες που  εξυπηρετούσαν κανονικά τις υποχρεώσεις τους έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και η υποβολή των αιτήσεων θα τεθεί σε εφαρμογή 15/4.

    Τι σημαίνει επιδότηση τόκων και τι προσφέρει στις επιχειρήσεις: To κράτος πρόκειται να καλύψει τους τόκους των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο Μάιο και Ιούνιο, δηλαδή τους κρίσιμους μήνες, για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κατάσταση αβεβαιότητας, μέσα από την έμμεση ενίσχυση  ρευστότητας. Φαίνεται πως η οικονομική εξάπλωση του κοροναϊού βάζει σε σκέψεις το Ελληνικό δημόσιο το οποίο προσπαθεί να στηρίξει την επιχειρηματικότητα και τους εργαζομένους και παράλληλα να διατηρήσει τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επίπεδα που βρίσκονταν προ κοροναϊού αφού πλέον η αποκλιμάκωση τους φαίνεται πως θα καθυστερήσει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως τα περισσότερα “κόκκινα” δάνεια είναι επιχειρηματικά.

    Πόσο μπορούν οι τράπεζες να αντέξουν; Σε σχέση με  την κρίση του 2008 οι τράπεζες είναι περισσότερο προετοιμασμένες καθώς από τότε  και υπό τον φόβο μιας νέας ύφεσης στην οποία δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν, άρχισαν να διατηρούν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα για να είναι προετοιμασμένες. Τα αποθέματα όμως  δεν είχαν υπολογιστεί για μια ύφεση τέτοιας κλίμακας όπως η σημερινή. Η  Ελλάδα  βρίσκεται σε ακόμη δυσκολότερη θέση καθώς έχει να ανταπεξέλθει σε έναν μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων δανείων. Θολό παραμένει το τοπίο για το αν θα ανασταλούν ή όχι κάποιες υποχρεώσεις της χώρας μας προς τους θεσμούς λόγω κοροναϊού. Όπως για παράδειγμα η παράταση προστασίας α΄κατοικίας, η οποία προ ημερών ήταν βέβαιο πως θα υπάρξει, όμως μετά το κρίσιμο Eurogroup οι θεσμοί φαίνεται να μην το επιθυμούν.

    Η καλλιέργεια  της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας: Δεν είναι εύκολη, οι συνθήκες αλλάζουν ταχύτατα, πόσο μάλλον σήμερα που οι εταιρίες και ειδικά οι start ups πρέπει να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έχοντας λιγότερους πόρους. Το MIT εξετάζει  με ποιο τρόπο επενδυτές μπορούν να  χρηματοδοτήσουν έργα που σχετίζονται με τον ιό, αλλά και καινοτομίες γύρω από την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπισή του, πάντα με την βοήθεια της τεχνολογίας. Η πανδημία και οι οικονομικές συνέπειές της πρόκειται να αποτελέσει  μακροπρόθεσμο πρόβλημα. Ακόμη και όταν επανέλθουμε σε ρυθμούς κανονικότητας,  ακόμη και όταν οι υπάλληλοι επιστρέψουν στα γραφεία τους, θα αντιμετωπίσουν ζητήματα που θα έχουν προκύψει λόγω  κοροναϊού.

     

     

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή