Η επίσκεψη Πομπέο γέρνει την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας – Γιατί οι ΗΠΑ αποφάσισαν τη μεταφορά της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα – Όλο το παρασκήνιο

Ο Πομπέο θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό τη μεταφορά του Ιντσιρλίκ στη Σούδα

Η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας από 27 έως 29 Σεπτεμβρίου συνιστά κορυφαίο γεγονός για τις εξελίξεις. Όχι μόνο στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά ευρύτερα στην περιοχή.

Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι βασικός σκοπός του ταξιδιού Πομπέο είναι η συμβολή του στην εκτόνωση της Ελληνοτουρκικής κρίσης, όπως έχει γράψει σε ανύποπτο χρόνο το economico.gr, κύριο μέλημά του είναι η οριστική επιλογή της Ελλάδας (όπως και της Κύπρου) ως πυλώνα των Ατλαντικών διευθετήσεων και επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ δείχνουν να υποβαθμίζουν τον ρόλο της Τουρκίας του Ερντογάν.

  • Σύμφωνα  διασταυρωμένες πληροφορίες, στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ είναι η σταδιακή μεταφορά των αεροπορικών και των (πυρηνικών) πυραυλικών δυνατοτήτων της βάσης του Ιντσιρλίκ (στα Αδανα της Τουρκίας), στη βάση της Σούδας, η οποία έτσι καθίσταται ο ισχυρός κόμβος ισχύος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

“Σταθερή και μόνιμη συμμαχική δέσμευση και αλληλεξάρτηση”

Η επίσκεψη – για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο – του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα και η παρουσία του στα Χανιά (όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη) υποδηλώνει αυτή ακριβώς την επιλογή – ενώ δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη η απόφασή του να μην επισκεφθεί την Τουρκία. Οι ΗΠΑ αποδίδουν πλέον στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις τον χαρακτήρα της “σταθερής και μόνιμης συμμαχικής δέσμευσης και αλληλεξάρτησης”.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το economico.gr, το θέμα της μεταφοράς των σημαντικών δυνατοτήτων της βάσης του Ιντσιρλίκ στη Σούδα συζητήθηκε στην (διπλή) τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν πρόσφατα ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μέσω ασφαλούς γραμμής που εξασφάλισαν οι εδώ αμερικανικές υπηρεσίες.

Μετά τις συνομιλίες αυτές, οι εξελίξεις υπήρξαν ραγδαίες και η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα θα σφραγίσει την “αξία της Σούδας για τη Δύση” και ό,τι αυτό συνεπάγεται στην “ασφάλεια της περιοχής”, όπως αυτή σχεδιάζεται από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αλλά θα σημάνει και διεύρυνση της ελληνοαμερικανικής οικονομικής συνεργασίας στη Βόρειο Ελλάδα, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ επιστρέφουν στα Βαλκάνια.

Η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση

Οι ΗΠΑ – και κυρίως το Στέιτ Ντηπάρτμεντ – θεωρούν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τη Δύση. Όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι “ο Ερντογάν έχει περάσει πλέον τον Ρουβίκωνα“.

  • Οι ίδιες πηγές είναι σε θέση να γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ θεωρούν πως ο Ερντογάν εγκαταλείπει τη Δύση και αναζητά οικονομικά, τεχνολογικά και ενεργειακά ερείσματα στην Ασία. Η Ουάσιγκτον έχει στρέψει την προσοχή της στις αναπτυσσόμενες σχέσεις της Άγκυρας με το Πεκίνο, αλλά και την ενίσχυση ρευστότητας που λαμβάνει ο Ερντογάν από το Κατάρ.

Με αυτά τα δεδομένα, η συμβολή Πομπέο στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδος θα είναι επικουρική άλλά ισχυρή, κυρίως μέσω της “ενθάρρυνσης” των πρωτοβουλιών της Καγκελαρίου Μέρκελ, δηλώσεων απαξίωσης της επιθετικής πολιτικής της Άγκυρας, αλλά και της αξίας που έχει η εμβληματική επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

  • ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ΗΠΑ από καιρό παρακολουθούν τη μεταβαλόμενη στάση του Ερντογάν απέναντι στη Δύση. Το Πεντάγωνο άρχισε να διερευνά ήδη από το 2003 τις πιθανότητες εναλλακτικών λύσεων οι οποίες θα έσβηναν από τον επιχειρησιακό χάρτη των ΗΠΑ το Ιντσιρλίκ, με αξιοποίηση της Σούδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε γίνει αποδέκτης βολιδοσκοπήσεων (στην Ουάσιγκτων και την Αθήνα) για τη μεταφορά των δυνατοτήτων του Ιντσιρλίκ στη Σούδα και είχε συμφωνήσει να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή