Πότε θα τελειώσει “το ακορντεόν”. Τί θα γίνει με εμβόλια, το Ταμείο Ανάκαμψης και την επιστροφή στην κανονικότητα, την οικονομία

Με πολύ προσεκτικά βήματα, ώστε να μην υπάρξει (πάλι) πισωγύρισμα, η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να μελετάει την επόμενη, μετά την πανδημία, ημέρα.

Ο στόχος είναι, με δεδομένο πως ο εμβολιασμός προχωράει διαρκώς και εντός της εβδομάδας αναμένεται να σπάσει το φράγμα τού ενός εκατομμυρίου, όταν η επιτροπή των ειδικών ανάψει το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που θα είναι και η πρώτη οικονομική δραστηριότητα που θα επανέλθει, να μην ξανακλείσει, και η οικονομική και κοινωνική ζωή να αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει στην κανονικότητα.

Τέλος στο σύστημα του “ακορντεόν”

Κυβερνητική βούληση, δηλαδή, είναι να μπει τέλος στο σύστημα του «ακορντεόν» που εφαρμόζεται στη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες, από τις αρχές Νοεμβρίου, και αναπόφευκτα έχει προκαλέσει μεγάλη κόπωση στον πληθυσμό.

Βεβαίως, το πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο δεν μπορεί κανείς να το προδικάσει. Η παράταση μιας ακόμα εβδομάδας που δόθηκε την Παρασκευή στα υφιστάμενα μέτρα δείχνει άνοιγμα στις 8 Μαρτίου ή το αργότερο μία εβδομάδα μετά.

Αρμόδιες πηγές πάντως επισημαίνουν δύο πράγματα: πρώτον, πως όλες οι στατιστικές δείχνουν ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί βασική πηγή μετάδοσης του ιού και δεύτερον, πως κάθε εβδομάδα που περνάει με κλειστή την οικονομία κοστίζει περίπου 300-400 εκατ. ευρώ.

Συνεπώς η βούληση είναι το λιανεμπόριο να ανοίξει όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να κερδηθεί ο Μάρτιος. Δεν είναι τυχαίο πως η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την παράταση των εκπτώσεων έως το τέλος Μαρτίου, δείχνοντας τη σαφή πρόθεση η αγορά να «ξεστοκάρει» μέχρι το τέλος του μηνός.

Το σύστημα δεν έχει φτάσει στα όριά του

Αρμόδιες πηγές προσθέτουν πως, παρά τη μεγάλη άνοδο των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα, το σύστημα υγείας δεν έχει φτάσει στα όριά του, κάτι που με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού των 60 και άνω θα φανεί ακόμα περισσότερο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης εντός της εβδομάδας στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, έως τον Μάιο θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι άνω των 60 καθώς και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, δημιουργώντας ένα πολύ βασικό τείχος ανοσίας.

Σε κάθε περίπτωση, όσο προχωράει ο εμβολιασμός τόσο θα ανοίγουν με μεγαλύτερη ασφάλεια οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Στα τέλη Μαρτίου, βάσει του σχεδιασμού, θα έχουμε ξεπεράσει το 1,5 εκατ. εμβολιασμούς και θα δοθεί η δυνατότητα για περαιτέρω άνοιγμα.

Οι δύο στόχοι και το βαρόμετρο

Η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα μετατοπίζει και το πολιτικό βάρος. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη στρέψει το βλέμμα στην επόμενη μέρα, με έμφαση στην καθημερινότητα των πολιτών και στην οικονομία.

Η πεποίθηση είναι πως, ανεξάρτητα από όλα τα υπόλοιπα και τους πάντα αστάθμητους πολιτικούς παράγοντες –βλ. υπόθεση Λιγνάδη–, αυτά τα δύο πεδία αποτελούν το σημαντικότερο βαρόμετρο που κρίνει μια κυβέρνηση.

Στο διά ταύτα, όπως φάνηκε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, το βάρος έχει ήδη πέσει σε σχέδια νόμου που αφορούν θέματα καθημερινότητας, όπως το σχέδιο για τα ζώα συντροφιάς, για την κοινή γονική μέριμνα, την τηλεργασία στο Δημόσιο, ενώ έπονται και αυτά για τις δημόσιες συμβάσεις, τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και τις δομές εκπαίδευσης.

Παράλληλα, από τα συρτάρια της κυβέρνησης βγαίνουν και τα νομοσχέδια για τις ΜΚΟ και για την ψυχιατρική περίθαλψη, που αμφότερα αφορούν ζητήματα καθημερινής ζωής.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση ρίχνουν μεγάλο βάρος στον έτερο βασικό πόλο, που είναι η ανόρθωση της οικονομίας μετά τη λαίλαπα της πανδημίας του τελευταίου έτους. Κομβικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια θα έχει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου για τα επόμενα βήματα, όπου παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό η πλήρης εικόνα της σχετικής έκθεσης, που στόχος είναι να κατατεθεί στα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο αρχές Απριλίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Ακης Σκέρτσος, ο Αλέξης Πατέλης, ο γ.γ. Επενδύσεων Δημήτρης Σκάλκος και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.

Εκεί τέθηκε επί τάπητος ένα από τα βασικά θέματα του ελληνικού σχεδίου, που έχει να κάνει με την εκτίμηση κόστους για κάθε έργο, ώστε ο φάκελος να επιβεβαιώσει τη φήμη πως είναι πλήρης και σχολαστικά δομημένος. Κατά πληροφορίες πάντως, προτού η κυβέρνηση καταθέσει το πρόγραμμα στην Κομισιόν, θα προηγηθεί συζήτηση στη Βουλή, ώστε να παρουσιαστεί το σχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, το άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων δεν συνεπάγεται και το τέλος της στήριξης των αδυνάτων. Οπως λένε κυβερνητικές πηγές, ό,τι παραμένει επηρεασμένο από την πανδημία και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλήρως θα έχει στήριξη, όπως είναι για παράδειγμα οι ευάλωτες ομάδες και οι άνεργοι.

Στόχος, να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για τους πιο ευάλωτους μέχρι να φανούν στην πραγματική οικονομία τα αποτελέσματα του Ταμείου Ανάκαμψης –κάτι που ακόμα αργεί– και, νωρίτερα, να αρχίσει η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, με αιχμή του δόρατος σε αυτή τη φάση τον τουρισμό, που φέτος αναμένεται να φτάσει στο 50

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή