Η επιστροφή των τραπεζικών κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και το κοινωνικό μέρισμα στο σημερινό Eurogroup. Τί αναμένει η Αθήνα

Ψηλά στην ατζέντα του σημερινού Eurogroup είναι η Ελλάδα, μετά από καιρό και για διαφορετικούς λόγους απ ό,τι στο παρελθόν. Το κλίμα ασφυκτικών πιέσεων, κατήφειας  και δυσαρέσκειας για την Αθήνα έχει παρέλθει και η ατμόσφαιρα είναι πλέον πολύ διαφορετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα θα βρεθεί η χώρα μας στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για δύο λόγους : Για την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα και για την έστω και τυπική έγκριση του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από την κυβέρνηση.

Η εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ που περιμένει η Αθήνα αναμένεται να εγκριθεί, όπως είπε χθες στις Βρυξέλλες κορυφαίος αξιωματούχος της Κομισιόν. Ωστόσο η εκταμίευση θα γίνει τον Ιανουάριο αφού περάσει πρώτα για τυπικούς λόγους από κάποια κοινοβούλια και κυρίως την επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου.

Επισήμως, πάντως, κατά τη σημερινή συνεδρίαση,  δεν πρόκειται να ανοίξει συζήτηση για την χρήση των εν λόγω κεφαλαίων. Η Ελλάδα όπως είναι γνωστό θέλει να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι για την αποπληρωμή χρέους. Ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθάρισε χθες ότι το θέμα αυτό θα τεθεί μεν αλλά θα εξεταστεί το επόμενο έτος ενώ οποιαδήποτε συμφωνία θα αφορά μελλοντικές εκταμιεύσεις.

Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι το Eurogroup δε θα εξετάσει το ελληνικό αίτημα, και παρότι η ίδια η δανειακή συμφωνία της Ελλάδας δίνει τη δυνατότητα αυτή, θα χρειαστούν, όπως είπε πολλές ακόμα τεχνικές συζητήσεις προετοιμασίας για το θέμα. «Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το θέσει, προβλέπεται στη συμφωνία, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα γίνει», είπε για να προσθέσει ότι προς το παρόν δεν έχει διεξαχθεί καμία συζήτηση για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Να σημειωθεί ότι το θέμα των ANFAs και SNPs έχει τεθεί σε επίπεδο Euro Working Group από την ελληνική πλευρά η οποία έχει ζητήσει τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη στην χώρα αντί να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του χρέους.

Επίσης σήμερα,  θα συζητηθεί στο Eurogroup και η έκθεση της 4ης αξιολόγησης της Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας με τον αξιωματούχο να τη χαρακτηρίζει θετική σημειώνοντας ότι οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί παραμείνουν σεβαστοί από τη χώρα. «Η 4η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας για την Ελλάδα ήταν θετική, οι στόχοι επιτυγχάνονται, οπότε είμαι αισιόδοξος ότι οι υπουργοί θα δώσουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των κερδών των ANFAs και SnPs», είπε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι «η απόφαση αυτή θα πρέπει μετά να εγκριθεί από κάποια εθνικά κοινοβούλια, όπως της Γερμανίας», τοποθετώντας την εκταμίευση τελικά για τον Ιανουάριο.

Κοινωνικό μέρισμα

Στο περιθώριο όλων των παραπάνω θα συζητηθεί  και η πρόθεση της κυβέρνηση να διανείμει μέρος του υπέρ πλεονάσματος ως κοινωνικό μέρισμα σε κοινωνικά ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Οι δανειστές είναι ενήμεροι για την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και δεν αναμένεται να φέρουν σοβαρές αντιρρήσεις, εκτός ίσως από το τα να ζητήσουν να περικοπεί ελάχιστα το συνολικό προς διάθεση ποσό.