“Παγώνει” επί της ουσίας η Συμφωνία των Πρεσπών μέχρι τις εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία

Τα “διάτρητα” σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών – η οποία, σημειωτέον είναι πλέον στον αέρα- αναδεικνύονται μέρα με τη μέρα, στον απόηχο της Ευρώπης να μη δώσει το πράσινο φως για την έναρξη της ενταξιακής πορείας Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. Οι εξελίξεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκαλούν ήδη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ενώ διπλωματικοί και οικονομικοί κύκλοι επιχειρούν να “χαρτογραφήσουν”το τοπίο που θα προκύψει το επόμενο διάστημα και κυρίως σε ό,τι αφορά την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το  κλίμα που διαμορφώνεται στη γειτονική χώρα μετά το όχι της Συνόδου Κορυφής, είναι βαρύ και τεταμένο, όλοι προεξοφλούν ότι οι εκλογές της 12ης Απριλίου θα γίνουν μέσα σε κλίμα μεγάλης έντασης και στην Αθήνα αρκετοί εκφράζουν την εκτίμηση ότι εκ των πραγμάτων  η υλοποίηση της Συμφωνίας επί της ουσίας θα “παγώσει”  σε κρίσιμα σημεία της όπως πχ τα εμπορικά σήματα, τα βιβλία κ.α επί των οποίων ήδη εργάζονταν ειδικές επιτροπές και στις δύο χώρες.

Επιπρόσθετα, αποδεικνύεται ότι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών (όπως άλλωστε τόνιζε προεκλογικά με κάθε ευκαιρία η αντιπολίτευση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ) ήταν ότι άνοιξε το δρόμο για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ  χωρίς προηγουμένως να δεσμεύει τη γειτονική χώρα ότι οι αλλαγές που έγιναν στο Σύνταγμα της θα είναι αμετάβλητες και δεν θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τις κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες που διαμορφώνονται.

Ζητάει “και τα ρέστα” ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών 

Παρά ταύτα, μετά το ηχηρό “όχι” της Ευρώπης, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε  επίθεση εναντίον της κυβέρνησης υποστηρίζοντας  ότι «μετά την απόρριψη της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, ορισμένοι στην Ελλάδα, που ανοήτως μιλούσαν για επιζήμια συμφωνία και για συναλλαγή με τους Ευρωπαίους, σε λίγο θα παρακαλούν να μην εκλεγεί το αδερφό τους κόμμα, VMRO, και τεθεί σε κίνδυνο η Συμφωνία των Πρεσπών».

Πέτσας : Ψέματα, φαντασιώσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις 

Απαντώντας στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας επεσήμανε  πως οι πολίτες ξέρουν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έκανε την Ελλάδα επί 4,5 χρόνια κομπάρσο στην Ευρώπη, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινήθηκε πολύ γρήγορα για να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα και για να αποκαταστήσει τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή μας αλλά και την αξιοπιστία μας στην Ευρώπη.

«Όπως προκύπτει από τα επιτεύγματα των πρώτων εκατό ημερών στα εξωτερικά θέματα, από τη συμπεριφορά των εταίρων μας κι από τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, η Ελλάδα ξαναγίνεται πρωταγωνίστρια. Όλα τα άλλα είναι ψέματα, φαντασιώσεις και προφάσεις εν αμαρτίαις» κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διπλωματικοί και πολιτικοί κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι ανεξάρτητα από τις αντιρρήσεις της ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία κατέληξαν οι κ. Τσίπρας και Ζάαεφ, το “πάγωμα” της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας συνιστά αρνητική εξέλιξη. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται στο παρασκήνιο της Συνόδου να συντάχθηκε με όσους προέτρεψαν τον πρωθυπουργό της γείτονος να μην παραιτηθεί, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη έκδοσης ενός συμβιβαστικού κειμένου με αυστηρές προϋποθέσεις προς Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μέχρι την επανεξέταση των αιτημάτων τους για ένταξη τον Μάϊο του 2020.

Στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης  έθεσε ως προϋπόθεση και την απόλυτη συμμόρφωσή της με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Είχα την ευκαιρία και πάλι να μεταφέρω τους προβληματισμούς μας για πτυχές αυτής της συμφωνίας, γιατί τη θεωρούμε μια κακή συμφωνία», δήλωσε. «Να επαναλάβω όμως αυτό το οποίο έχω πει πάρα πολλές φορές: Από τη στιγμή που η Συμφωνία αυτή έχει κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε.», είπε μετά το τέλος της Συνόδου.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή