Η εύλογη ικανοποίηση για τις αποφάσεις της Ε.Ε, τα “αγκάθια” και ο αγώνας ταχύτητας και αντοχής

    Τουρκία Ε.Ε.

    Oρθώς είπε χθες ο πρωθυπουργός ότι η Ελλάδα για πρώτη φορά έχει πρόσβαση «σε τόσο φιλόδοξα χρηματοδοτικά εργαλεία», αφού δικαιούται να διεκδικήσει 19 δισεκ. ευρώ από επιχορηγήσεις που αποτελούν ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και 12,5 δισεκ. ευρώ σε δάνεια φτάνοντας συνολικά τα 32 δισεκ. ευρώ ενώ πάνω από 35 δισεκ. ευρώ της αναλογούν από τον επταετή προϋπολογισμό.

    Επίσης ορθό είναι ότι παρά τη μείωση του προϋπολογισμού, η Ελλάδα πέτυχε αύξηση των πόρων από το ταμείο συνοχής, ενώ παραμένουν σταθεροί οι πόροι και από την κοινή αγροτική πολιτική για τους ΄Ελληνες αγρότες.

    Τώρα, ωστόσο, αρχίζουν τα δύσκολα. 

    Πρώτα απ όλα, γιατί, παρά τις επίπονες προσπάθειες που έχει καταβάλλει στον πρώτο χρόνο του βίου της, το ποσοστό απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ παραμένει χαμηλό. Το “παρέλαβε” στο 25% από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το έφτασε σήμερα στο 38% και ευελπιστεί να το ανεβάσει στο 50% μέχρι τα τέλη του χρόνου.

    Ακόμα κι αν επιτευχθεί στο ακέραιο αυτός ο στόχος – κάτι που προϋποθέτει την υπέρβαση της γραφειοκρατίας, πράγμα δύσκολο ακόμα και στην εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης – δεν αρκεί για να διεκδικήσει και να διασφαλίσει την απορρόφηση του πακτωλού των χρημάτων που της αναλογούν.

    Επιπρόσθετα, μπορεί να αντιστάθηκε τελικά η ευρωπαϊκή ηγεσία στις πιέσεις των “φειδωλών” της Ε.Ε που επέμεναν να αρκεί μόνο μία χώρα να έχει το δικαίωμα βέτο για να “μπλοκαριστούν” τα χρήματα μιας άλλης χώρας, αν αυτή θεωρεί ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις, αλλά δεν είναι άνευ σημασίας η αρχή της αυξημένης πλειοψηφίας που “πέρασε”. Προοιωνίζεται διαρκή, αυστηρό και σκληρό έλεγχο της κάθε μίας χώρας ξεχωριστά.

    Πέραν των παραπάνω, η διαδικασία θα είναι μακρά. Τόσο που η εισρροή των χρημάτων στα κρατικά ταμεία θα υπερβεί κατά πολύ τις αισιόδοξες προβλέψεις ότι οι “ενέσεις ρευστότητας” θα είναι το πρωτοχρονιάτικο δώρο της Ε.Ε στις χώρες μέλη.

    Ολα δείχνουν, ότι τα κονδύλια δεν θα αρχίσουν να εκταμιεύονται πριν από τον Ιούνιο του 2021. Συμφωνήθηκε, βεβαίως να υπάρχει ρήτρα αναδρομικότητας όσον αφορά στα κονδύλια που δαπανήθηκαν από τις κυβερνήσεις λόγω του COVID 19.

    Παρά ταύτα, για περίπου έναν ακόμα χρόνο – και ανεξάρτητα από τις …διαθέσεις του κοροναϊού το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, η χώρα θα πρέπει να  πορευτεί η χώρα με τις δικές της δυνάμεις.

    Οπότε, ορθή η βαθειά ικανοποίηση για τις αποφάσεις της Ε.Ε, κατανοητή και η εγρήγορση για το επόμενο χρονικό διάστημα …

    Καμία δημοσίευση για προβολή