Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους. Η Γερμανία τάσσεται πλέον υπέρ του εμπάργκο

Φυσικό αέριο: Στο στόχαστρο της ΕΕ η Γερμανία για επιβολή δασμών

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οδηγείται προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους, δήλωσαν στο Reuters δύο διπλωμάτες της ΕΕ, μετά από συνομιλίες που είχαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η εξέλιξη αυτή παρατηρείται αφού η Γερμανία τάχθηκε τελικά υπέρ της σταδιακής απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ , “ρίχνοντας το μπαλάκι” στην Κομισιόν για εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί όλα τα κράτη-μέλη της διχασμένης στο θέμα αυτό Ένωσης. Η πρόταση της Κομισιόν αναμένεται ενώ έρχεται μια κρίσιμη εβδομάδα, κατά την οποία θα συζητηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, αλλά και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 30 και 31 Μαΐου.

Οι νέες κυρώσεις αναμένεται να στοχεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

.Ο Γιεργκ Κούκις, ένας από τους στενότερους συμβούλους του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, δήλωσε ότι το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά χρειάζεται «μερικούς μήνες» για να προετοιμαστεί. Από γερμανικής πλευράς είχε προσφάτως αναφερθεί ότι ο χρόνος που απαιτείται είναι μέχρι το τέλος του 2022.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία και το πιο ισχυρό μέλος της ΕΕ, ήταν αρχικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο, κατά τις πρώτες εβδομάδες της στρατιωτικής εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία. Ωστόσο έχει αλλάξει τη θέση της καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται και εντείνεται επίσης η πίεση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για “τιμωρία” του Πούτιν.

«Θέλουμε να σταματήσουμε να αγοράζουμε ρωσικό πετρέλαιο, αλλά χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να φέρουμε άλλες πηγές πετρελαίου στη χώρα μας», δήλωσε ο Κούκις στους Financial Times. Τα περισσότερα γερμανικά διυλιστήρια έχουν ήδη στραφεί σε άλλους προμηθευτές.

Διαφοροποιήσεις στα κράτη μέλη της ΕΕ

Πάντως, ενώ το Βερολίνο τάσσεται υπέρ ενός εμπάργκο στο πετρέλαιο, ορισμένες χώρες όπως η Ιταλία, πιέζουν για άλλα μέτρα, όπως ανώτατο όριο τιμών ή δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν πλήρη απαγόρευση. Από την άλλη όμως, το δίκτυο της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας παραμένει διασυνδεδεμένο με τη Ρωσία, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο χώρες – που δεν διαθέτουν πρόσβαση στη θάλασσα – έχουν λίγες εναλλακτικές για προμήθεια πετρελαίου.

«Δεν είναι απλώς θέμα λήψης μιας πολιτικής απόφασης, αλλά και τεχνικό ζήτημα», είπε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος πρόσθεσε ότι εξετάζεται στήριξη των κρατών τα οποία, για να προχωρήσουν σε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, πρέπει να πραγματοποιήσουν διαφοροποιήσεις στα δίκτυά τους.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν προειδοποίησε ότι η κυβέρνησή του «δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση για επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σε φυσικό αέριο ή πετρέλαιο, καθώς κάτι τέτοιο θα σκότωνε την ουγγρική οικονομία».

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε στο CNN την περασμένη εβδομάδα ότι το 85% της προμήθειας φυσικού αερίου της Ουγγαρίας και το 65% του πετρελαίου της προέρχονταν από τη Ρωσία και ότι «δεν υπήρχαν εναλλακτικές διαδρομές που θα μας επέτρεπαν να απαλλαγούμε από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα επόμενα δύο χρόνια». «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να διαφοροποιηθούμε», πρόσθεσε.

Δυσκολίες και στη Γερμανία

Και η Γερμανία, όμως, θα πρέπει να προσαρμοστεί γρήγορα σε περίπτωση που τεθεί σε ισχύ εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση παρουσιάζεται σε δύο διυλιστήρια στην ανατολική Γερμανία, το Schwedt και το Leuna, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της Μόσχας. Και τα δύο συνδέονται με έναν αγωγό που είναι γνωστός ως «Ντρουζιά» – στα ρωσικά «φιλία» – που εισάγει αργό πετρέλαιο απευθείας από τη Ρωσία.

Ο Κούκις είπε ότι οι βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για να διασφαλιστεί ότι το διυλιστήριο Schwedt, που διαχειρίζεται η ρωσική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft, θα μπορεί να προμηθεύεται πετρέλαιο από δεξαμενόπλοια μέσω του Ροστόκ στη Βαλτική Θάλασσα. Αλλά για να συμβεί αυτό, «το λιμάνι του Ροστόκ πρέπει να εμβαθυνθεί και να πραγματοποιηθούν εργασίες στον αγωγό που το συνδέει με το (διυλιστήριο του) Schwedt». «Είναι θέμα λίγων μηνών», υποστήριξε, σημειώνοντας πως η Γερμανία «θα λύσει όλα τα προβλήματα μέχρι το τέλος του έτους το αργότερο».

Η συζήτηση για τις κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο επανέρχεται καθώς οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ πρόκειται να πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της απόφασης της ρωσικής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom να αναστείλει τις εξαγωγές προς Πολωνία και Βουλγαρία την περασμένη εβδομάδα, λόγω έλλειψης πληρωμών σε ρούβλια.

Καμία δημοσίευση για προβολή