Η Ευρώπη «παίρνει το όπλο» της: Στο μικροσκόπιο βάζει η Κομισιόν την Gazprom για τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο

Την ώρα που η Ρωσία επιχειρεί να χρησιμοποιήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη, οι Βρυξέλλες αντιδρούν και, με τη σειρά τους, ασκούν πίεση στη Μόσχα, χρησιμοποιώντας το ίδιο όπλο.

Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις 

Συγκεκριμένα, η Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις της ρωσικής Gazprom στη Γερμανία, βάσει υποψιών για παραβίαση των κανόνων του ανταγωνισμού με στόχο την αύξηση των τιμών, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές. Η Κομισιόν δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία, αλλά παραδέχθηκε σε ανακοίνωσή της ότι προχώρησε σε επιθεωρήσεις, σε συνεργασία με την γερμανική αρχή ανταγωνισμού, «στα γραφεία πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια, μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου στη Γερμανία».

«Προκαταρκτικό στάδιο»

Δύο ευρωπαϊκές πηγές επιβεβαίωσαν στο AFP ότι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Gazprom και της θυγατρικής της εταιρείας διανομής φυσικού αερίου Wingas, όπως είχε αρχικά αποκαλύψει το Bloomberg. «Οι αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις εντάσσονται στο προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας για εφαρμογή πρακτικών που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Το γεγονός ότι η Κομισιόν προχωρεί σε τέτοιες επιθεωρήσεις σημαίνει ότι οι εταιρείες ενέχονται σε συμπεριφορές που παραβιάζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού και δεν προδικάζει το αποτέλεσμα της ίδιας της έρευνας», διευκρινίζει η Κομισιόν.

Περιορισμός προσφοράς

Από τον περασμένο χρόνο, η Ρωσία θεωρείται ύποπτη για χειραγώγηση της αγοράς και περιορισμό της προσφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη που προκάλεσε εκτόξευση των τιμών, ενώ η εισβολή στην Ουκρανία ανέδειξε την ακραία εξάρτησή της ΕΕ από το φυσικό αέριο της Ρωσίας, που αντιπροσωπεύει το 40% της κατανάλωσης. Αυτή ακριβώς η εξάρτηση περιορίζει την ικανότητα της Ευρώπης να λάβει μέτρα κατά της Μόσχας. Οι 27, οι οποίοι αποφάσισαν την επιβολή πρωτοφανών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, απέφυγαν να θίξουν τον τομέα του φυσικού αερίου και γενικότερα των ενεργειακών εισαγωγών από τη Ρωσία.

Ο ρόλος των ΗΠΑ

Μάλιστα, και οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και έτσι, όταν προχώρησαν σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου, δεν ζήτησαν από την Ευρώπη να τις ακολουθήσει. Επίσης, ο Τζο Μπάιντεν, κατά την παραμονή του στις Βρυξέλλες, συμφώνησε με την Κομισιόν για την προμήθεια στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG φέτος, προκειμένου η «Γηραιά Ήπειρος» να κατορθώσει να απεξαρτηθεί σταδιακά από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, κάτι που οι ηγεσίες στις περισσότερες χώρες της ΕΕ έχουν παραδεχθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

Καμία δημοσίευση για προβολή