Η ευρωζώνη συνολικά φαίνεται ότι έχει πλέον σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εκτιμά η Citigroup

Η ευρωζώνη συνολικά φαίνεται ότι έχει πλέον σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, εκτιμά η Citigroup

Η ευρωζώνη συνολικά φαίνεται ότι θα αποφύγει την ύφεση, αλλά θα σημειώσει πολλά τρίμηνα με πολύ ήπιες επιδόσεις, αναφέρει στην έκθεσή της για την παγκόσμια οικονομία η Citigroup η οποία εμφανίζεται γενικότερα συγκρατημένα αισιόδοξη φέτος.

Η αμερικάνικη τράπεζα βλέπει μια περαιτέρω σημαντική βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία συνεχίζει να αποδεικνύει εκπληκτική ανθεκτικότητα. Το ενεργειακό σοκ, η αύξηση των μισθών, το άνοιγμα της Κίνας, οι πράσινες επενδύσεις και η ισχυρή αγορά εργασίας δείχνουν προς υψηλότερη ανάπτυξη.

Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμό στέλεχος της Pimco προέβλεψε ότι φέτος η οικονομία θα είναι πιο γόνιμη σε όλα τα επίπεδα. Συντάχθηκε με την εκτίμηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός που έφτασε σε ιστορικά υψηλά 15ετίας στην Αμερική αλλά και στην Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί αισθητά το προσεχές διάστημα κατά κύριο λόγο εξαιτίας της μείωσης των τιμών στην ενέργεια.

Η Citigroup προβλέπει πλέον μία “λιγότερο σκληρή” προσγείωση για την παγκόσμια οικονομία, με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται φέτος σε ρυθμό χαμηλότερο από την τάση και στο 2,2%, περίπου 0,25% ισχυρότερα από τις προβλέψεις της στα τέλη του περασμένου έτους. Ωστόσο, ακόμη και με αυτήν την αναβάθμιση, η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα του μέσου όρου των τελευταίων σαράντα ετών. Εξαιρουμένης της επιτάχυνσης στην Κίνα, η παγκόσμια ανάπτυξη είναι πιθανό να κινηθεί με ακόμη πιο αργό ρυθμό, της τάξης του 1%.
Η Citi έχει μειώσει την πιθανότητα μιας συγχρονισμένης παγκόσμιας ύφεσης στο 30%. Παρόλα αυτά, συνεχίζει να βλέπει “κυλιόμενες” υφέσεις και αδυναμία σε επίπεδο χωρών κατά τη διάρκεια αυτού του επόμενου έτους. Συγκεκριμένα, αναμένει πλήρη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Χιλή, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νότια Κορέα και τη Ρωσία. Ωστόσο, ο χρόνος και η τροχιά αυτών των υφέσεων είναι πιθανό να ποικίλλουν.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή