Η έξαρση της πανδημίας απειλή στην ανάκαμψη της οικονομίας. Οι προειδοποιήσεις του Γκίκα Χαρδούβελη. Οιωνοί επιβράδυνσης σε εμπόριο και μεταποίηση

Η έξαρση της πανδημίας πλήττει την ανάκαμψη της οικονομίας

Οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας έχουν αρνητικές  επιπτώσεις της  στην πορεία της  οικονομίας και οδηγούν  τις  τράπεζες σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους, όπως προκύπτει από δηλώσεις κορυφαίων στελεχών τους αλλά και από τις εκθέσεις που δίνονται στη δημοσιότητα.

Η απειλή του πληθωρισμού

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής τράπεζας καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε συνέδριο στη Θεσσαλονίκη προειδοποίησε ότι εφόσον η πανδημία διαρκέσει πάνω από ακόμη ένα  χρόνο τότε πιθανώς οι πληθωριστικές πιέσεις αποδειχθούν κάτι μη προσωρινό και θα υπάρξει πίεση στα επιτόκια.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδούβελης σημείωσε ότι παρότι οι διάφοροι εποπτικοί οργανισμοί και κεντρικές τράπεζες θεωρούν πως το φαινόμενο είναι προσωρινό, «αν η πανδημία μείνει πάνω από έναν χρόνο ακόμα, πιθανώς οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης να παραμείνουν, δεν θα είναι κάτι προσωρινό. Όσο ο πληθωρισμός ανεβαίνει, θα υπάρχει πίεση και στα επιτόκια. Αν μάλιστα πιστέψει ο κόσμος και η αγορά ότι ο πληθωρισμός θα ανέβει και θα παραμείνει σε υψηλό σημείο για δύο, τρία, τέσσερα ή πέντε χρόνια, τότε θα δούμε τα επιτόκια πραγματικά να ανεβαίνουν». Πάντως πρόσθεσε ότι  η άνοδος των επιτοκίων «δεν θα είναι τόσο τρομακτική» και μάλλον θα διευκολύνει τις εργασίες των τραπεζών.

Eurobank: Οιωνοί επιβράδυνσης σε εμπόριο και μεταποίηση

Την ίδια ώρα έκθεση της Eurobank αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία για την αγορά που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του δείκτη όγκου λιανικού εμπορίου θα παρουσιάσει μεγάλη επιβράδυνση το τρίτο τρίμηνο 2021. Παρόμοια ποιοτικά συμπεράσματα εξάγονται και για τη μεταποίηση, με τάσεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανόδου της παραγωγής το  τρίτο τρίμηνο 2021.

Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην έκθεση  ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τον κλάδο του τουρισμού, με τις αφίξεις εξωτερικού στους εγχώριους αερολιμένες τον Σεπτέμβριο 2021 να διαμορφώνονται στο 73,1% των αντίστοιχων αφίξεων το 2019, σηματοδοτώντας αρκετά καλύτερη του αναμενομένου ανάκτηση των τουριστικών εισπράξεων του 2019. 

Το αποτύπωμα της ενεργειακής κρίσης

Η ενεργειακή κρίση και οι πληθωριστικές πιέσεις, επισημαίνεται στην έκθεση, δημιουργούν πτωτικούς κινδύνους για την παραγωγή, ειδικά στη βιομηχανία, και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το τέταρτο τρίμηνο 2021. Σε αυτό προστίθεται η τρέχουσα αναζωπύρωση της πανδημίας, η ένταση της οποίας φαίνεται πως δεν ήταν αναμενόμενη.

Η εμβολιαστική εκστρατεία και η εμπειρία από τις προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας αμβλύνουν τις επιπτώσεις στην οικονομία του εν εξελίξει νέου κύματος της υγειονομικής κρίσης. Από την άλλη πλευρά τα περιθώρια δημοσιονομικών παρεμβάσεων δεν είναι το ίδιο μεγάλα με αυτά όταν ξεκίνησε η πανδημία.

Καμία δημοσίευση για προβολή