Οι έξι άξονες για την αξιοποίηση των 32 δις ευρώ. Εμφαση στη μείωση φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, τις μεταρρυθμίσεις και την καταπολέμηση της παραοικονομίας

Την ίδια ώρα που στη Γερμανία, η  καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξαντλεί τη διαπραγματευτική δύναμή της για να επιτύχει έναν δύσκολο συμβιβασμό μεταξύ πολλών διαφωνούντων στο φιλόδοξο σχέδιο Next Generation EU, στην Ελλάδα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου διαμορφώνει ήδη το πλαίσιο για την αξιοποίηση των 32 δισ., που ελπίζεται ότι θα κατανεμηθούν τελικά στη χώρα μας.

Και αυτό, καθώς, αν επιτευχθεί τελικώς η πολυπόθητη μέση λύση, τότε τα χρονοδιαγράμματα θα είναι “σφικτά” και η Αθήνα επιδιώκει να μη χαθεί καθόλου πολύτιμος χρόνος. 

Οι 6 βασικές καταευθύνσεις

Το πλαίσιο βασίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή ), σε 6 κατευθύνσεις, για την εξειδίκευση των οποίων θα δημιουργηθούν αντίστοιχες υποομάδες:

  • Περιφερειακή ανάπτυξη.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός.
  • Πράσινη ανάπτυξη.
  • Ενίσχυση υποδομών.
  • Απασχόληση και κοινωνική συνοχή.
  • Εξυπνη επιχειρηματικότητα που αφορά κυρίως την καινοτομία στην παραγωγή.

Η κατάρτιση της πρότασης  θα είναι σύνθετη, καθώς το πρόγραμμα που θα συνταχθεί και θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συνδυάζεται και να μην αλληλοεπικαλύπτεται με το νέο ΕΣΠΑ (από το οποίο υπολογίζεται ότι θα εισρεύσουν άλλα 19 δισ. ευρώ).

Πέραν της παραπάνω κρίσιμης προϋπόθεσης, θα  πρέπει να καλύπτει ουσιαστικές ανάγκες για την ανάκαμψη της χώρας και να συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις να υλοποιηθεί, κάτι που κανονικά πρέπει να αφήνει ξάγρυπνους όσους το σχεδιάζουν στην προεδρία της κυβέρνησης και στην Επιτροπή Πισσαρίδη.

Κι αυτό γιατί στο παρελθόν, τα μεγάλα σχέδια που αποτυπώνονταν στα χαρτιά κατέληγαν σε χαμηλή απορροφητικότητα και άρον άρον ανασχεδιασμούς και κατασπατάληση των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, η ιδέα που κερδίζει έδαφος στο πλαίσιο αυτό είναι να ξεκινάει το πρόγραμμα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη χρηματοδότηση μεταρρυθμίσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων και άλλων και να μεταθέτει προς το τέλος του τα μεγάλα έργα υποδομής που χρειάζονται χρόνο ωρίμανσης.

  • «Θα υποβάλουμε ένα τριετές σχέδιο. Δεν θα είναι άλλο ένα ΕΣΠΑ. Θα περιλαμβάνει σημαντικά έργα υποδομής, αλλά θέλουμε να αφορά και μεταρρυθμίσεις, τις οποίες σκοπεύαμε να εφαρμόσουμε, αλλά ο κοροναϊός μάς στέρησε τα δημοσιονομικά περιθώρια», αναφέρει πηγή που συμμετέχει στον σχεδιασμό.

Η μείωση των εισφορών

Κατά την ίδια πηγή,  η κυβέρνηση θα επιδιώξει να εντάξει στο πρόγραμμα τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (που ως γνωστόν περιορίστηκε επί του παρόντος στο 0,9%, ενώ ο στόχος είναι να φτάσει το 5% στην τετραετία), την προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης (δεύτερος κεφαλαιοποιητικός πυλώνας), τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της φορολογίας στην παραγωγή, στις εξαγωγές και στην ενέργεια και γενικά όσες επιβαρύνουν την παραγωγική οικονομία.

Επίσης, τα σχέδιά της περιλαμβάνουν παρεμβάσεις για τον περιορισμό της παραοικονομίας, μέσω π.χ. ψηφιοποίησης των συναλλαγών, καθώς επίσης μεταρρύθμιση του φαρμακευτικού τομέα, που θα εξορθολογίζει τη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και θα ενισχύει τη φαρμακευτική παραγωγή στη χώρα.

Το Ταμείο Ανάκαμψης, έτσι όπως έχει περιγραφεί από την Κομισιόν, δίνει τη δυνατότητα να χρηματοδοτούνται «δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις», αν και δεν είναι σαφές πώς θα μεταφραστεί η έννοια των μεταρρυθμίσεων.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι από τη στιγμή που δεν θα ξοδευτούν τα κονδύλια του προγράμματος σε επιδοματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Αντιθέτως, εκτιμούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να χρηματοδοτήσει η κυβέρνηση είναι συμβατές με το μεταμνημονιακό πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, το οποίο θα αποτελέσει, πιθανώς, την πυξίδα της Κομισιόν για τις εκταμιεύσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρότασή της, θα υπάρχουν «ορόσημα και στόχοι» που θα συμφωνήσει η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, μαζί της. Τα ορόσημα αυτά πρέπει να είναι συνεπή με τις «συστάσεις» που απευθύνονται, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, σε κάθε χώρα και στην περίπτωση της Ελλάδας εμπεριέχουν τις κατευθύνσεις της ενισχυμένης εποπτείας.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταθέσει το 3ετές πρόγραμμα έως τις 15 Οκτωβρίου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος για τη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή