Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας οδηγεί στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας και σε θετικές προϋποθέσεις ξένων επενδύσεων

Η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας οδηγεί στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας

Σε εφαρμογή θέτει η κυβέρνηση το πλάνο μετά και την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας, καθώς διαθέτει πλέον περισσότερους βαθμούς ελευθερίας σε ό,τι αφορά την άσκηση της οικονομικής της πολιτικής.

  • Επόμενο βασικό στόχο – με ορίζοντα το το πρώτο εξάμηνο του 2023 – αποτελεί η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Και αυτή η επιδίωξη θεωρείται κρίσιμη αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, που βρίσκεται εκτός του ραντάρ των επενδυτών που κρίνουν από την αξιολογηση των χωρών με βάση την επενδυτική βαθμίδα.

Άλλωστε, η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επισημανθηκε ως βασικός στόχος από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μήνυμα του για την ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας της χώρας, αλλά και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Θετική η αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας

Αυτό που «προσφέρει» η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία, μεταξύ άλλων, είναι η θετική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, και στέλνει ένα μήνυμα σε αγορές και επενδυτές.

Εφόσον η ελληνική οικονομία καταφέρει και ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα το 2023 – κάτι που προυποθετει πολυ προσεκτικά βήματα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική λόγω του υψηλού χρέους- τότε η Ελλάδα θα έχει αποτινάξει τη ρετσινιά της κρίσης του 2009. Τότε με συνεχείς υποβαθμίσεις είχε απωλέσει την επενδυτική βαθμίδα και το ελληνικό αξιόχρεο εισήλθε στην κατηγορία «junk», με αποτέλεσμα να δανείζεται με απαγορευτικά υψηλά επιτόκια, να αποκλειστεί από τις αγορές και να ακολουθήσουν τα «βοηθήματα» από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή