Η Ευρωπαϊκή Ένωση χάνει την ισχυρή θέση της στην παγκόσμια οικονομία – Ποιες χώρες “κερδίζουν” έδαφος, σύμφωνα με το Politico

Όπως αναφέρει το Politico η Ευρωπαϊκή Ένωση σύντομα αναμένεται να χάσει την ισχυρή θέση, που μέχρι σήμερα κατέχει, στην παγκόσμια οικονομία.

Σύμφωνα με το Politico αυτό θα συμβεί καθώς κράτη της Αφρικής και της Ασίας παίρνουν μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομικής πίτας χάρη στον αυξανόμενο πληθυσμό τους που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον δημογραφικό μαρασμό της Ευρώπης.

Οι 28 χώρες της σημερινής Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούσαν στο 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά τη δεκαετία του ’60.

Μέχρι το 2100 αναμένεται να αντιστοιχούν σε μόλις 1/10, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Πανεπιστημίου του Ντένβερ.

Η Ευρώπη έχει πλέον πάρει την κατηφόρα και το πιο εντυπωσιακό είναι πως μόνο μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να σημειώσει βελτίωση και να γίνει ακόμα πλουσιότερη στα τέλη του αιώνα που διανύουμε: η Βρετανία που από την 7η θέση σήμερα με τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, θα ανέβει στην 6η θέση. Ωστόσο, σύντομα η Βρετανία δεν θα ανήκει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συρρικνώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το ΑΕΠ της.

Η πορεία του βρετανικού ΑΕΠ

H πορεία του ελληνικού ΑΕΠ

Οι χώρες της Αφρικής από την άλλη ακολουθούν αντιστρόφως ανάλογη πορεία: από τις 10 χώρες που αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη άνοδο ΑΕΠ το 2011, οι εννέα είναι στην Αφρική. Η Ρουάντα αναμένεται να κάνει άλμα από το Νο140 το 2020 στο Νο54 το 2100.

Η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα γίνει η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πριν τα τέλη της δεκαετίας του 2030. Η Ινδία θα είναι η κορυφαία οικονομία στα τέλη του αιώνα.

Το μερίδιο της Ουγκάντα στην παγκόσμια οικονομία θα είναι 30 φορές μεγαλύτερο το 2100 σε σχέση με το 2020. Η συνεισφορά της στο παγκόσμιο ΑΕΠ του χρόνου θα είναι στο 0,03% και το 2100 στο 0,94%! Αφρικανικά κράτη όπως η Αιθιοπία, η Γκάμπια και η Τανζανία αναμένεται να 20πλασιάσουν αυτό το ποσοστό.

Σε ό,τι αφορά το δημογραφικό, στην Ευρώπη μόνο οκτώ χώρες αναμένεται να δουν αύξηση πληθυσμού μέχρι το 2100. Μεταξύ αυτών, το Λουξεμβούργο (+60%), η Σουηδία (+30%) και η Δανία (+19%). Βουλγαρία, Κροατία και Λιθουανία όμως θα δουν μείωση κατά 50%.

Ο παγκόσμιος πληθυσμός προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 41% μέχρι το 2100, αλλά η Ευρώπη θα είναι η μοναδική ήπειρος όπου θα σημειωθεί μείωση του πληθυσμού.

Έτσι, ενώ τη δεκαετία του 1960 η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούσε στο 13% του παγκόσμιου πληθυσμού, το 2020 θα αντιστοιχεί σε μόλις 7% και το 2100 στο 4%. Η Αφρική αντιθέτως θα αυξήσει τον πληθυσμό της κατά τρεις φορές ως τα τέλη του αιώνα.

Καμία δημοσίευση για προβολή