Η Ευρώπη εγκαταλείπει τη στυμμένη λεμονόκουπα. Ο “πολιτικός κίνδυνος” φρενάρει ξένα επενδυτικά σχέδια στην Ελλάδα.

Η ραγδαία κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα και η προφανής αδυναμία του να ανατάξει την ανήκεστο βλάβη που έχει υποστεί η κυβέρνηση – τόσο από τη “λύση” του Σκοπιανού όσο και από την αδυναμία αντιμετώπισης των πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική που εξελίχθηκαν σε εθνική τραγωδία – οδηγούν όσους στην Ευρώπη προσέφεραν δεκανίκια στον πρωθυπουργό να τα απόσύρουν.

Είναι φανερό για τους ευρωπαίους υποστηρικτές του κ. Τσίπρα ότι το “καλό αριστερό παιδί” έκανε όσα μπορούσε να κάνει και δεν αποτελεί πλέον ασφαλή επένδυση για το μέλλον.

Η στυμμένη λεμονόκουπα

Στα ευρωπαϊκά πολιτικά σαλόνια αντιλαμβάνονται πως ο Αλέξης Τσίπρας, που συνεισέφερε στην αντιμετώπιση του “ελληνικού προβλήματος” με 450 σκληρά μέτρα και “μεταρρυθμίσεις” βρίσκεται σε αποδρομή. Γι’ αυτό και απομακρύνονται διακριτικά από το κάδρο συνεργασίας τους με την “Αριστερή, πλήν βολική, ελληνική κυβέρνηση”, αναμένοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, την επόμενη μέρα. Άλλωστε κάτι ανάλογο είχαν πράξει το 2014 με την περισσότερο  “ευρωπαϊκού τύπου” κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Σκληραίνουν τη στάση τους

Τα πρώτα μηνύματα αυτής της στροφής – που για την ώρα χαρακτηρίζεται, ως ατμόσφαιρα, με το γνωστό “μακριά και αγαπημένοι” – είναι η σκλήρυνση της ευρωπαϊκής στάσης στην επιθυμία της κυβέρνησης να παρακάμψει για μικροπολιτικούς λόγους τις δεσμέυσεις της σε ό,τι αφορά το ψαλίδι στις συντάξεις και το αφορολόγητο, φορτώνοντας την εφαρμογή των σκληρών μέτρων που υπέγραψε στους επόμενους…

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντιλαμβάνεται, από τις ευρωπαϊκές επαφές του, ότι πρέπει να σχεδιάσει το νέο προϋπολογισμό υπολογίζοντας σε όσα υπέγραψε στο Eurogroup, αποδεχόμενος την καρατόμηση των συνταξιούχων, προκειμένου να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα ελάφρυνσης των δόσεων του χρέους. Του το είπαν σε όλους τους τόνους εκπρόσωποι όλων των Θεσμών.

Ανάλογα μηνύματα πήρε η κυβέρνηση από τη γερμανική Βουλή που έλαβε απόφαση να εξετάζει και η γερμανική Επιτροπή Προϋπολογισμού (πέραν των Θεσμών) τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις υποχρεώσεις της, κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο, πριν αποδεσμεύει μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ναί στο βαλς, όχι στα κλαρίνα

Πρόσφατο μήνυμα έλαβε το Μαξίμου στην απροθυμία των Βρυξελλών να συμμετάσχουν σε ελληνικές φιέστες για το “τέλος των μνημονίων”. Το βέβαιο είναι ότι και οι Θεσμοί θα “γιορτάσουν” τον δικό τους success story της επιτυχούς λήξης των “ελληνικών προγραμμάτων”, αλλά το πιθανότερο είναι να το πράξουν διακριτικά στις Βρυξέλλες υπό τους ήχους κάποιου βαλς και όχι στην Αθήνα με κλαρίνα.

Επιστρέφει ο “πολιτικός κίνδυνος”

Το ανησυχητικό για την οικονομία όμως είναι το φρενάρισμα που παρατηρείται στις διαθέσεις επενδυτικών σχημάτων να πάρουν θέση στην ελληνική αγορά μετά την έξοδο του Αυγούστου.  Τα σχήματα αυτά (των οποίων τις προθέσεις γνωρίζει ο κ. Τσακαλώτος) αποτιμούν τουν επανακάμψαντα “πολιτικό κίνδυνο” στο ελληνικό επενδυτικό περιβάλλον και προτιμούν να περιμένουν τις πολιτικές εξελίξεις για να προχωρήσουν σε επενδύσεις και τοποθετήσεις κεφαλαίων.

Έτσι, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι η ραγδαία αποσταθεροποίησή της στο εσωτερικό αποσταθεροποιεί και τις άμεσες προοπτικές εκμετάλλευσης του momendum από το τέλος των μνημονίων. Είναι πλέον σαφές ότι οι προϋποθέσεις ανάκαμψης της οικονομίας συνδέονται κυρίως με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή