Η ευρωζώνη προειδοποιεί: Πρώτα οι δεσμεύσεις και μετά η επιστροφή των κερδών από τα ομόλογα

Την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα χρησιμοποιούν οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης ως μέσο πίεσης της κυβέρνησης για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

Ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τόνισε ότι δεν μπορεί να πει πότε θα επιστραφούν στη χώρα μας τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, γιατί «αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», δηλαδή από το εάν θα υπάρξει θετική έκθεση της Κομισιόν στις 27 Φεβρουαρίου, η οποία θα κρίνει ότι εφαρμόστηκαν οι συμφωνημένες μεταμνημονιακές δράσεις.

«Η εκταμίευση βασίζεται σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο δράσεων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ανοιχτά θέματα, τα οποία έχουμε εντοπίσει, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα μερικές εβδομάδες, ώσπου να ολοκληρωθεί η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές και ξέρουμε ότι εργάζονται πολύ σκληρά. Δεν μπορώ να σας πω τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup, θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις μέχρι τότε», ήταν η δήλωση-«καμπανάκι» του κ. Ρέγκλινγκ. Ο επικεφαλής του ESM σημείωσε ότι το συνολικό ποσό των κερδών θα ανέλθει φέτος περίπου στο 1 δισ. ευρώ.

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των συστημικών τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει πρόοδος προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, την οποία θα μπορούν να αποδεχθούν κυβέρνηση, τράπεζες και ευρωπαϊκοί θεσμοί, αλλά υπάρχουν ακόμα σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες προς συζήτηση.

Η κυβέρνηση καλείται να στείλει στην Κομισιόν τις προτάσεις της για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων, υιοθετώντας είτε την πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), είτε εκείνη της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), είτε και τις δύο.

Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα στη σύνταξη της δεύτερης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας είναι η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Η σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού καθυστερεί, το Ελληνικό προχωρά με αργούς ρυθμούς, ενώ στη λίστα των προβλημάτων έχει προστεθεί η πορεία της ΔΕΗ, μετά την πρόσφατη άγονη διαδικασία πώλησης των λιγνιτικών μονάδων. Οι δανειστές ζητούν επίσης επιτάχυνση των σχεδίων για τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΠΑ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.

Επιπλέον, άγνωστο παραμένει εάν και κατά πόσο οι δανειστές έχουν πειστεί ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον δημοσιονομικό αντίκτυπο από πιθανές νέες δικαστικές αποφάσεις που θα δικαιώνουν συνταξιούχους για τις περικοπές των συντάξεών τους και δημοσίους υπαλλήλους για την κατάργηση των Δώρων τους.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ