Η FARAN σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά

Ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης, κ. Mάριος Κάτσικας, μας μιλά για την αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας και τα επόμενα βήματα.

Κύριε Κάτσικα, κοιτώντας το μέλλον, που βρίσκεται η εταιρεία το 2022; Έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις;

Η FARAN είναι μια από τις ιστορικότερες ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, με συνεχή  και σημαντική παρουσία σχεδόν 70 ετών. Είμαστε σε σταθερή ανοδική τροχιά και στόχος μας είναι να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να αναπτυσσόμαστε με την ίδια ένταση. Χαρακτηριστική είναι και η αύξηση του ετήσιου τζίρου της εταιρείας που έχει ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 25%-35%. Συγκεκριμένα, για το 2019 ο τζίρος της εταιρείας ανήλθε στα 38 εκατομμύρια ευρώ και για το 2020 έφτασε τα 50 εκατομμύρια, ενώ για το νέο έτος εκτιμούμε ότι θα φτάσει τα 64 εκατομμύρια. Πιστεύω ότι είμαστε από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες του κλάδου και σίγουρα η ανοδική πορεία της FARAN θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Αυτός είναι άλλωστε και ο επιχειρηματικός μας σχεδιασμός.

Και που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;

Οφείλεται κατά κύριο λόγο στη δυναμική της επιχείρησης, η οποία βασίζεται στoυς εξής πολύ σημαντικούς παράγοντες. Πρωτίστως, στα έμπειρα και ικανά στελέχη της FARAN, στην τεχνογνωσία που διαθέτουμε και συνεχώς εξελίσσουμε, αλλά και στις σχέσεις εμπιστοσύνης που αναπτύσσουμε με τους συνεργάτες μας. Αυτά τα θεμελιώδη στοιχεία μας έχουν εδραιώσει στο χώρο με αποτέλεσμα  να συνάπτουμε αξιόλογες και  δυνατές συνεργασίες και να εμπλουτίζουμε διαρκώς το χαρτοφυλάκιο μας με αξιόπιστα προϊόντα υψηλής ποιότητας και τεκμηριωμένης ασφάλειας, σε σημαντικές θεραπευτικές κατηγορίες. Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, θέτουμε τον πήχη ψηλά και η πρόκληση μας είναι να αποτελούμε μέτρο σύγκρισης για κάθε θεραπευτική κατηγορία στην οποία δραστηριοποιούμαστε.

Πως  εμπλουτίζεται το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας με νέα προϊόντα; Ποια είναι η διαδικασία; Είναι σημαντική η προσωπική παρουσία σε αυτή την περίπτωση;

Η επίτευξη κάθε νέας συνεργασίας, κάθε νέου προϊόντος είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής προσπάθειας της ομάδας της FARAN, στην οποία συμμετέχει το ειδικό τμήμα έρευνας και ανάπτυξης και σαφώς και η διοίκηση της εταιρείας. Είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση και αναζητούμε νέα αξιόπιστα προϊόντα από αναγνωρισμένες εταιρείες και οίκους διεθνώς, για να προσφέρουμε και στον Έλληνα ασθενή. Έχουμε κερδίσει έμπρακτα την εμπιστοσύνη των  συνεργατών μας με αποτέλεσμα οι υφιστάμενες συνεργασίες, όπως για παράδειγμα με τις Novartis, Sandoz, Ipsa, κ.α, να υποστηρίζουν την ανάπτυξη της εταιρείας με τη διάθεση συνεχώς νέων προϊόντων στην ελληνική αγορά. Παράλληλα, στόχος μας είναι να διαθέτουμε και να αναπτύξουμε σταδιακά και δικά μας προϊόντα.

Εννοείτε προϊόντα τα οποία θα είναι branded Faran;

Ναι, αποτελεί μέρος του στρατηγικού μας σχεδιασμού να διαθέτουμε προϊόντα που ανήκουν στη Faran. Πιστεύω πως μια επιχείρηση δεν μπορεί να βασίζεται αποκλειστικά σε συνεργασίες με πολυεθνικές εταιρείες. Άλλωστε, πάρα πολλές εταιρείες στο παρελθόν κλείσανε διότι ακολούθησαν μια τέτοια στρατηγική. Θεωρώ  ότι μια εταιρεία πρέπει  να στοχεύει στο να αναπτύσσει προϊόντα τα οποία προέρχονται είτε από μικρούς αλλά αξιόλογους φαρμακευτικούς οίκους του εξωτερικού – που είναι και μέρος της φιλοσοφίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας της Faran – είτε να αναπτύσσει δικά της προϊόντα. Ως προς αυτό, θα έχετε νέα μας σύντομα…

Κύριε Κάτσικα, εκτιμάτε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα κερδίζει το στοίχημα της ανάπτυξης και πόσο επηρεάζει το clawback αυτή την προοπτική;

Δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όσο το περιβάλλον παραμένει ασταθές και απρόβλεπτο και όσο εξακολουθούν να επιβάλλονται οι «ληστρικές» πολιτικές των clawback και rebates που απομυζούν τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν πίσω τους τη στήριξη μεγάλων πολυεθνικών και παλεύουν να επιβιώσουν με ιδία μέσα και κεφάλαια. Παρά τις προσδοκίες μας, ότι θα απαλλαγούμε από το μνημονιακό μέτρο του clawback και rebate, αυτό συνεχίζει να επιβάλλεται και να έχει επεκταθεί έως και το 2024, παίρνοντας πλέον τη μορφή φορολογίας και μάλιστα πολύ υψηλής. Ως αποτέλεσμα, οι φαρμακευτικές εταιρείες φορολογούνται με 64% την ίδια ώρα που οι υπόλοιπες εταιρείες φορολογούνται με 24%. Τέτοιου είδους πρακτικές πολύ φοβάμαι ότι  μπορεί να οδηγήσουν τελικά σε αποβιομηχανοποίηση του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου, ο οποίος έχει σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία όντας από τους σημαντικότερους κλάδους της χώρας, αλλά και στην κοινωνία.

Οι πολιτικές επιστροφής των rebate και clawback – ισχύουν όμως και σε πολλά άλλα κράτη;

Ναι, ισχύουν σε περιορισμένα αλλά πρόκειται για ποσοστά της τάξης του 10% το πολύ, και όχι του 40% που έχει φθάσει σήμερα στην Ελλάδα και συνεχίζει να ανεβαίνει. Αυτό απειλεί την βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με κίνδυνο να χάσουμε την αυτάρκεια της χώρας σε φάρμακα, η  οποία φθάνει σε ποσοστό πάνω από 70%. Εάν τρωθεί η εγχώρια παραγωγή φαρμάκων θα οδηγηθούμε στην πλήρη εξάρτηση από τις εισαγωγές, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για την ελληνική οικονομία, αλλά και το σύστημα υγείας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή