Η Φώφη κοιτά προς τον Αλέξη, ο Λοβέρδος κοιτά προς τον Κυριάκο – Προς τα πού πηγαίνει (και με ποιον αρχηγό) το Κίνημα Αλλαγής;

Φώφη Λοβέρδος

Η σκληρή βάση των ψηφοφόρων του Κινήματος Αλλαγής ούτε έτρεφε, ούτε τρέφει ιδιαίτερη συμπάθεια για τον Αλέξη Τσίπρα – και, πολύ περισσότερο, δεν γοητεύεται από την προοπτική της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Prorata to 49% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι το κόμμα τους είναι καλύτερο να συνεργαστεί με τη Ν.Δ., και μόλις το 10% τάχθηκε υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σε γενικές γραμμές μέχρι πρόσφατα η ίδια τάση, και ίσως και οι ίδιοι συσχετισμοί , επικρατούσαν και εντός του πολιτικού προσωπικού του ΚΙΝΑΛ, μηδέ της προέδρου του εξαιρουμένης. Οι γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν στις προθέσεις, ούτε στις προτεραιότητες της Φώφης Γεννηματά – είναι άγνωστο όμως εάν αυτό εξακολουθεί να ισχύει και μετά την προχθεσινή της εμφάνιση στην Βουλή.

Δείτε ακόμη: Σφίγγει ο κλοιός” για τον Ερντογάν: Μήνυμα δυσαρέσκειας και από τη Μέρκελ για τις προκλήσεις της Άγκυρας

Το πρόταγμα της “προοδευτικής διακυβέρνησης”

Στην ομιλία της στην συζήτηση του προϋπολογισμού η Φώφη Γεννηματά επέλεξε να προτάξει, για πρώτη φορά, την ανάγκη κυβερνητικής αλλαγής, και κυρίως της προοδευτικής διακυβέρνησης.

«Ολο και περισσότεροι Έλληνες», είπε, «αντιλαμβάνονται την ανάγκη να αποκτήσει η χώρα σήμερα μια αξιόπιστη και ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση και αύριο, όταν το πολιτικό σκηνικό αναδιαταχθεί, μια αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση».

Εχει σημασία ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν άφησε την θέση αυτή να περάσει απαρατήρητη: «Άκουσα με ενδιαφέρον το τέλος της ομιλίας της κυρίας Γεννηματά, το οποίο αφορούσε την ανάγκη να υπάρξει, μετά από αλλαγή των συσχετισμών, άλλη κυβέρνηση. Να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση στον τόπο. Και θεωρώ ότι αυτό είναι εύλογο», δήλωσε, ρίχνοντας για πολλοστή φορά γέφυρες, στις οποίες δεν υπήρξε ανταπόκριση μεν, δεν υπήρξε όμως και απόρριψη.

Η συμμαχία Λοβέρδου – Σαμαρά – Βενιζέλου

Εχει επίσης σημασία ότι την ίδια ώρα που η Φώφη Γεννηματά μιλούσε στην Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσίαζε το βιβλίο του για την Novartis μαζί με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ηταν η πολιτική συνάντηση που σφραγίστηκε από την δήλωση Σαμαρά ότι «οι στέρεες συμμαχίες χτίζονται από ανθρώπους που κάνουν τομές» και από το μήνυμά του ότι «ήρθαμε κοντά γιατί αγωνιστήκαμε από κοινού ενάντια σε κοινούς αντιπάλους».

Εν ολίγοις, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν κρύβει όχι μόνον ότι θέλει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και ότι θέλει να ηγηθεί ενός κεντροδεξιού πόλου που θα μπορεί να συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΝΔ αλλά θα έχει και αυτονομία, και πολιτική παρέμβαση. Και για τα δύο τελευταία μάλλον εμφανίζεται ως «εγγυήτρια δύναμη» η παρουσία στο πλευρά του των παλαιών συμμάχων Σαμαρά και Βενιζέλου.

Στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος κινείται καθοδηγούμενος από το Μαξίμου για να μετατρέψει το ΚΙΝΑΛ σε δορυφόρο της ΝΔ. Όμως αυτό, επί του παρόντος, μικρή σημασία έχει.

Η εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής

Εκείνο που έχει σημασία, όπως λένε όσοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις εντός ΝΔ και εντός ΚΙΝΑΛ, είναι πως από την στιγμή που ο ένας πόλος του Κινήματος Αλλαγής, υπό τον Ανδρέα Λοβέρδο, κινείται «δεξιόστροφα», ο άλλος πόλος, υπό την Φώφη Γεννηματά φαίνεται να ζυγίζει την επιλογή να κινηθεί «αριστερόστροφα». Όχι τώρα και όχι άμεσα, αλλά ενδεχομένως μετά τις επόμενες εκλογές και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν ενισχυθεί τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ για να μπορεί να παίξει ρυθμιστικό ρόλο – μια προϋπόθεση, που έθεσε και η ίδια η πρόεδρος του κόμματος.

Τίποτα από όλα αυτά βεβαίως δεν είναι δεδομένο, και τίποτα δεν αποκλείει ανατροπές. Το δεδομένο είναι ότι πολλά θα καθοριστούν από τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ.

Εάν προηγηθούν της εθνικής κάλπης, τότε η πρόεδρος του κόμματος θα έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την επανεκλογή της με αυξημένη πολιτική ευελιξία. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης την προλάβει και στήσει εθνικές κάλπες νωρίτερα, τότε η Φώφη Γεννηματά μπορεί να έχει πρόβλημα – ειδικά, εάν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ δεν είναι ενισχυμένα σε σχέση με εκείνα του2019.

Δείτε ακόμη

Φρενίτιδα υπερεργασίας στον ΕΟΦ με εμβολιασμούς, νέα φάρμακα και ανατιμολόγηση

Τα καλά, και τα δύσκολα, νέα για την Ελλάδα από το Eurogroup: Τι θα ισχύει για το έλλειμμα και το χρέος μετά την πανδημία

 

Καμία δημοσίευση για προβολή