Η φορολογία αποτελεί ακόμα τροχοπέδη για επενδύσεις και ανάπτυξη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ

Αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας

Χαμηλές παραμένουν οι επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο της φορολογικής ανταγωνιστικότητας, το οποίο και κρίνεται καθοριστικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και την τόνωση κατανάλωσης και ανάπτυξης, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Στη σχετική κατάταξη του ΟΟΣΑ για το 2019 η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η μεταξύ 36 κρατών θέση, έχοντας όμως ανέβει ένα σκαλοπάτι σε σχέση τα περσινά στοιχεία.

Συγκεκριμένα ο ΟΟΣΑ προσδιορίζει τον πολύ υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο 28% την ώρα που ο μέσος όρος των μελών του είναι 23,6%.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις έχουν σοβαρούς περιορισμούς στο ύψος των λειτουργικών ζημιών, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τις ζημιές για να περιορίσουν το φορολογητέο εισόδημα του παρελθόντος.

Ο ΟΟΣΑ δίνει έμφαση και στο ΦΠΑ και υπογραμμίζει ότι ο συντελεστής του 24% είναι ένας από τους υψηλότερους στον ανεπτυγμένο κόσμο «σε μία από τις πιο στενές βάσεις».

Από την άλλη πλευρά τα «δυνατά» σημεία του ελληνικού φορολογικού συστήματος ο ΟΟΣΑ συγκαταλέγει τον συντελεστή 15% στα μερίσματα που είναι χαμηλότερος του μέσου όρου (23,8%), αλλά και το γεγονός ότι η πολυπλοκότητα στη φορολόγηση της εργασίας είναι επίσης κάτω του μέσο όρου των κρατών- μελών του Οργανισμού.

Η Ελλάδα λαμβάνει συνολική βαθμολογία 52,9 βαθμών, που την οδηγεί στην 30η θέση. Στον εταιρικό φόρο καταλαμβάνουμε την 29η θέση, στο φόρο εισοδήματος τη 18η, στο φόρο κατανάλωσης την 31η και σε εκείνον της ακίνητης περιουσίας την 28η.

Η επίδοση της χώρας μας ωστόσο δεν είναι η χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών–  μελών της Ε.Ε. Η Πορτογαλία είναι στην 33η θέση, η Ιταλία στην 34η, η Πολωνία ακολουθεί στην 35η και η Γαλλία φιγουράρει στο τελευταίο σκαλοπάτι της κατάταξης.

Αντιθέτως πρώτη σε φορολογική ανταγωνιστικότητα χώρα μεταξύ των 36 μελών του ΟΟΣΑ είναι η Εσθονία, με βαθμολογία 100 πόντων. Με διαφορά 14 πόντων ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Νέα Ζηλανδία, ενώ στα επόμενα σκαλοπάτια συναντάμε ακόμη δύο χώρες της Βαλτικής, τη Λετονία και τη Λιθουανία. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ελβετία.

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, η Γερμανία, είναι στην 16η θέση και μία θέση χαμηλότερα βρίσκεται η Ιρλανδία, που άλλοτε ήταν περιβόητη για το λεγόμενο «φορολογικό ντάμπινγκ» έναντι των Ευρωπαίων γειτόνων της. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αρκετά χαμηλά, στην 25η θέση, ενώ κάτω του μέσου όρου είναι και η επίδοση των ΗΠΑ, που φιγουράρουν στην 21η θέση.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από τη naftemporiki
Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή