Η Γερμανία λέει όχι στο «πλαφόν» στη χονδρική του φυσικού αερίου, ετοιμάζει «πακέτο» 200 εκατ. ευρώ για μείωση των λογαριασμών

Παρά τις πιέσεις από τον ευρωπαϊκό Νότο και τη Γαλλία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέρριψε την πρόταση για πλαφόν στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου, ενόψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας, αλλά και των προτάσεών της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Politico, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η πρόταση περί πλαφόν απορρίπτεται και ότι η Επιτροπή θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των χωρών-μελών της ΕΕ ένα «non paper» με προτάσεις για κοινές αγορές αερίου, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Γερμανικές πιέσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κομισιόν «σκότωσε» την πρόταση για πλαφόν κατόπιν πιέσεων του Βερολίνου, το οποίο θεώρησε ότι αν κατατεθεί επίσημα, δύσκολα θα μπορούσε να αποσυρθεί στη συνέχεια, καθώς η Γερμανία ακολουθεί τη δική της τακτική όσον αφορά στις προμήθειες φυσικού αερίου για το χειμώνα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Βερολίνο ξεκαθάρισε ότι αν τεθεί πλαφόν, τότε η διανομή του φυσικού αερίου στις χώρες-μέλη θα γίνει με πολιτικά κριτήρια και όχι με κριτήρια αγοράς, ήτοι σε αυτόν που δίνει την υψηλότερη τιμή, αν και η ίδια η Γερμανία έχει αναπτύξει σχέδιο επιδοτήσεων για την αγορά LNG.

Τούτων δοθέντων, η συζήτηση για το κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη και έντονη, καθώς ήδη 15 χώρες-μέλη της ΕΕ ζητούν μετ’ επιτάσεως να τεθεί πλαφόν στην χονδρική τιμή του αερίου.

Σχέδιο 200 εκατ. ευρώ από το Βερολίνο

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, και Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανακοίνωσε νέο σχέδιο, που προβλέπει την εισαγωγή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε οι πολίτες να ελάφρυνθούν από το ενεργειακό κόστος.

Το σχέδιο προβλέπει την επανενεργοποίηση του Ταμείου Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF), που είχε συσταθεί για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, και το οποίο θα διαθέσει σχεδόν 200 εκατ. ευρώ για τον περιορισμό τους κόστους της ενέργειας για χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, για ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και για τη βιομηχανία.

Ο Σολτς είπε ότι «το διπλό μπαμ θα βοηθήσει ώστε οι τιμές ενέργειας να πέσουν γρήγορα γρήγορα και να το αντιληφθούν όλοι. Κανείς λοιπόν δεν θα πρέπει να ανησυχεί σκεπτόμενος το φθινόπωρο και τον χειμώνα ή τα Χριστούγεννα και την επόμενη χρονιά ή τους λογαριασμούς. Τα ποσά θα πρέπει και πάλι να μειωθούν».

Τα νέα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών, τα οποία θα είναι σε ισχύ έως την άνοιξη του 2024, θα συνοδευτούν και από μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας -μάλιστα, συζητείται και σχέδιο κινήτρων προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και από σχέδιο για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας στη Γερμανία.

Καμία δημοσίευση για προβολή