Η Γερμανία παραδίδει τη σκυτάλη στην Πορτογαλία. Η “προίκα” που αφήνει η Μέρκελ για το επόμενο εξάμηνο στην προεδρία της Ε.Ε

Γερμανία Πορτογαλία

Η σκυτάλη της  προεδρίας της ΕΕ, πέρασε από χθες,  1η Ιανουαρίου 2021, από τη Γερμανία στην Πορτογαλία για το επόμενο εξάμηνο ως τις 30 Ιουνίου.

Ετσι, η Καγκελάριος , μετά από ένα εξάμηνο με πρωτόγνωρες προκλήσεις προς διαχείριση, παραδίδει τώρα στον επικεφαλής μιας μικρότερης και λιγότερο ισχυρής χώρας του ευρωπαϊκού Νότου, ο οποίος μάλιστα, τυγχάνει να ανήκει πολιτικά στο αντίπαλο στρατόπεδο από την Άγγελα Μέρκελ.

Θεωρείται, μάλιστα ο  επικεφαλής του πιο αριστερού συνασπισμού που μπορεί να συναντήσει κανείς σήμερα στις τάξεις των «27», καθώς απολαμβάνει της στήριξης του ΚΚ Πορτογαλίας, του Αριστερού Μπλοκ, των Πρασίνων και άλλων σχημάτων.

Ποια είναι όμως η “προίκα” που αφήνει η Καγκελάριος στον Πορτογάλο ηγέτη;

Προϋπολογισμός-Ταμείο Ανάκαμψης

Xρειάστηκαν πολλές επώδυνες διαπραγματεύσεις, βήματα μπροστά και πισωγυρίσματα, από την κρίσιμη Σύνοδο του περασμένου Ιουλίου μέχρι σήμερα για να φτάσουν σήμερα στη χαραυγή της νέας χρονιάς να γνωρίζουν τα κράτη πόσα χρήματα τους αναλογούν, πότε θα τα λάβουν και με τί όρους τόσο από τον τακτικό επταετή προϋπολογισμό της περιόδου 2021-’27 και ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 1,1 τρισ. ευρώ και τον έκτακτο, που είναι το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ.

Συμφωνία Ε.Ε – Κίνας

Ωρες πριν κλείσει η χρονιά, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, μπήκαν οι υπογραφές σε μια σημαντική επενδυτική συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα, κλείνοντας μια διαπραγμάτευση πολλών ετών. Βεβαίως, η συμφωνία αυτή απέχει πολύ από το να δημιουργεί μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου, αποτελεί όμως ένα σημαντικό βήμα.

Brexit

Ηταν ένα από τα δύσκολα στοιχήματα της γερμανικής προεδρίας, η οποία ξόρκιζε με κάθε τρόπο την προοπτική ενός άτακτου brexit, το οποίο είχε μεγάλους κινδύνους και ρίσκα. Τελικώς, παρ ότι πολλές φορές οι συζητήσεις έφτασαν κοντά στο ναυάγιο, με πίεση και του Μακρόν, η Καγκελάριος έδινε μία ακόμα ευκαιρία για να κρατήσει ζωντανή τη διαπραγμάτευση.

«Πράσινη» ανάπτυξη

Οι εξαιρετικά φιλόδοξοι στόχοι που υιοθέτησε η ΕΕ στη διάρκεια της γερμανικής προεδρίας – μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άλλων «αερίων του θερμοκηπίου» κατά τουλάχιστον 55% ως το 2030 και επίτευξη «κλιματικής ουδετερότητας» ως το 2055 το αργότερο – αποτελούν αναμφίβολα μια επιτυχία της Μέρκελ.

Δεύτερο κύμα πανδημίας

Παρ ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας, η Γερμανία τα πήγε πολύ καλά, στο δεύτερο η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, με το δημόσιο σύστημα υγείας να βρίσκεται στα όριά τους  και τους αριθμούς των ημερήσιων κρουσμάτων και θανάτων να προκαλούν σοκ. Δυσοίωνη είναι η εικόνα και από τις αρρυθμίες στην επιχείρηση των εμβολιασμών σε ευρωπαϊκών επίπεδο αλλά και με τον  συντονισμό των lockdown – για τις οποίες επίσης σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει η Γερμανίδα καγκελάριος, ως προεδρεύουσα.

Προσφυγικό

Στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, η γερμανική προεδρία δεν έχει να επιδείξει και πολλά, αφού για μία ακόμη φορά η Ευρώπη δεν κατόρθωσε να βρει ενιαία πολιτική. Ακόμη και η απειλή επιβολής κυρώσεων ή και προστίμων στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ έπεσαν στο κενό – καθώς η απειλή βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας έκανε την Μέρκελ να αλλάξει ρότα. Έτσι, το βάρος εξακολουθεί να πέφτει κυρίως στις πλάτες των χωρών «πρώτης υποδοχής», όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Σχέσεις με Τουρκία

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Μέρκελ, όλο το εξάμηνο της γερμανικής προεδρίας, επέλεξε τουλάχιστον ανοχή απέναντι στον Ερντογάν και τις συνεχείς προκλήσεις του. Απέτρεψε δύο φορές κάθε προσπάθεια επιβολής κυρώσεων και αρκέστηκε σε λεκτικές παραινέσεις..

Καμία δημοσίευση για προβολή