Η γερμανική αγορά ομολόγων κινδυνεύει να βρεθεί πολύ σύντομα κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με το Bloomberg

Οι θετικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων κινδυνεύουν να εξαφανιστούν και να βρεθούν κάτω από το μηδέν.

Οι αποδόσεις των 30ετών ομολόγων της Γερμανίας που έγιναν αρνητικές αναμένεται να είναι οι πρώτες της αγοράς των σημαντικών κρατικών τίτλων, με το παγκόσμιο ράλι να έχει ήδη στείλει όλα τα γερμανικά εκτός των 20ετών τίτλων κάτω από το μηδέν. Αρκεί μόνο να επιδεινωθεί περαιτέρω η εμπορική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, να εκδηλωθεί πολιτικός κίνδυνος ή να έχουμε περισσότερες ενδείξεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να μετατραπεί όλη η καμπύλη σε αρνητική.

Ο αντίκτυπος από αυτό μπορεί να είναι μεγάλος. Μπορεί να σημαίνει ότι οι ασφαλιστές και τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα αναγκάζονται να αγοράζουν χρέη με αρνητική απόδοση, λόγω της ανάγκης διατήρησης χαρτοφυλακίων υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας. Επίσης, θα ωθήσει τους traders σε πιο επικίνδυνα assets, όπως το ιταλικό, το εταιρικό ή το χρέος των αναδυόμενων αγορών, στο κυνήγι των αποδόσεων. Και οι αρνητικές αποδόσεις θα αποτελέσουν άλλο ένα μήνυμα για την λεγόμενη “Ιαπωνικοποίηση” της Ευρώπης, όπου η ανάπτυξη, ο πληθωρισμός και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υπό μεγάλη πίεση μακροπρόθεσμα.

620x-1.png

“Αν με ρωτούσατε μόλις πριν από δύο εβδομάδες για την προοπτική οι αποδόσεις των γερμανικών 30ετών να φτάσουν κάτω από το μηδέν, θα γελούσα”, δήλωσε ο Luke Hickmore της Aberdeen Standard Investments. “Τώρα, φαίνεται ότι έχουμε μπει σε ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον αγοράς με τις αποδόσεις να δοκιμάζουν νέα χαμηλά και αρνητικά επίπεδα σε όλο τον κόσμο. Η σημασία αυτού του γεγονότος είναι τεράστια”.

Το ποσό των ομολόγων παγκοσμίως με αρνητικές αποδόσεις σημείωσε άνοδο σε ρεκόρ 12,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα αυτή, αφού ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση επιτοκίων και νέα ποσοτική χαλάρωση – ακολουθώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες στην υιοθέτηση πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής ενόψει των αυξανόμενων απειλών για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Η Γερμανία διαθέτει μόνο έξι συμβατικούς τίτλους από τους 57 που έχουν απομείνει και οι οποίοι προσφέρουν θετική απόδοση στην αγορά ομολόγων των 750 δισ. ευρώ, οι οποίοι ωριμάζουν σε περισσότερα από 20 χρόνια. Αυτό θα καταστήσει πιο δύσκολο για την οικονομική δύναμη της Ευρώπης να αντισταθεί στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, σε μια εποχή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αγωνίζεται με την Ιταλία για να μειώσει τις δαπάνες της.

Πηγή: Bloomberg

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή