Η Γερμανική ντροπή των Άνδεων: Τι ήταν η αίρεση “Colonia Dignidad” (Οι ναζιστές, οι παιδεραστές και ο Πινοσέτ)

    Μέλη της αίρεσης “Colonia Dignidad”
    Μέλη της αίρεσης “Colonia Dignidad”
    • Τι ήταν η “Colonia Dignidad” που χαρακτηρίστηκε «από τις πλέον επικίνδυνες θρησκευτικές αιρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας»  

    Ο Πωλ Σέιφερ (Paul Schäfer Schneider) ήταν ο ιδρυτής και ηγέτης μιας αίρεσης και αγροτικής κοινότητας 300 Γερμανών μεταναστών που ονομάστηκε Colonia Dignidad από το 1961-2005 και που βρισκόταν στα νότια της Χιλής. (340 χλμ νότια του Σαντιάγο).

    Ο Πωλ Σέιφερ

    Δεκανέας στον στρατό του Χίτλερ, αποφασίζει μετά τον πόλεμο να ιδρύσει στη Γερμανία μία ευαγγελική εκκλησία και ένα σπίτι για παιδιά, ισχυριζόμενος ότι θέλει να φροντίσει τα ορφανά του πολέμου. Έχει γεννηθεί στη Βόννη και σε ατύχημα μικρός, με ένα πιρούνι, έχει χάσει το δεξί του μάτι. Αργότερα, ισχυρίστηκε ότι το γυάλινο μάτι του ήταν ενθύμιο ανδρείας από τον πόλεμο. Τη δεκαετία του 1950 αντιμετωπίζει κατηγορίες στη Γερμανία για σεξουαλική κακοποίηση δύο αγοριών. Πουλάει στον γερμανικό στρατό το ορφανοτροφείο  και διαφεύγει στη Χιλή, μαζί με 70 οικογένειες πιστών του και 100 ανήλικα παιδιά.

    Η ίδρυση της κοινότητας Colonia Dignidad

    Στη Χιλή ιδρύει την κοινότητα Colonia Dignidad, ένα  “κρατίδιο” ,130 τετρ. χιλ. περιφραγμένο με ηλεκτροφόρα καλώδια και συνεχή φρούρηση. Στην «Αποικία», υπήρχε σχολείο, νοσοκομείο, δύο αεροδιάδρομοι, εστιατόριο και σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η κοινότητα έβγαζε εκατομμύρια δολάρια από διάφορες δραστηριότητες, όπως η καλλιέργεια της γης, η εργασία στα ορυχεία και οι αγοραπωλησίες ακινήτων (BBC). Στην πραγματικότητα, οι κάτοικοι έπρεπε να δουλεύουν σαν σκλάβοι, χωρίς να πληρώνονται. Μπορεί ο ίδιος ο Σέιφερ να παρουσίαζε την Colonia Dignidad ως έναν βουκολικό παράδεισο, ωστόσο η αλήθεια ήταν σκοτεινή.

    Η Colonia Dignidad

    Οι οικογένειες που διέμεναν εκεί δεν ήταν ενωμένες. Τα παιδιά μετά τη γέννησή τους χωρίζονταν από τους γονείς κι έμεναν σε διαφορετικά σπίτια. Καθώς μεγάλωναν δεν ήξεραν ποιοι ήταν οι γονείς τους και ο μόνος που είχε επαφή μαζί τους ήταν ο Σέφερ. Όλοι τους φορούσαν παραδοσιακά ρούχα της Βαυαρίας, της δεκαετίας του ’40.

    Νεαρά αγόρια στο έλεος των ορέξεων του Πωλ Σέιφερ

    Απαγορεύονταν κάθε σεξουαλική ή άλλη επαφή μέσω φαρμάκων αλλά και ηλεκτροσόκ, ενώ στις άρρωστες σκέψεις του Ναζί αξιωματικού κυριαρχούσαν τα νεαρά αγόρια, όπου καθημερινά κακοποιούνταν σεξουαλικά και όχι μόνο από τον ίδιο και τους συνεργάτες του.

    Βασανιστήρια, αποτρόπαια εγκλήματα και εξαφανίσεις

    Το 1974, ο Αυγκούστο Πινοσέτ, αυτοανακηρύχθηκε πραξικοπηματικά πρόεδρος της Χιλής, τερματίζοντας βίαια το όραμα του εκλεγμένου προέδρου από το 1970 Σαλβατόρε Αλιέντε. Τότε είναι που στους χώρους της θρησκευτικής αυτής σέχτας και στα δαιδαλώδη υπόγειά της θα λάβουν χώρα βασανιστήρια, αποτρόπαια εγκλήματα, εξαφανίσεις Χιλιανών, και ότι πιο διαταραγμένο μπορεί να σκεφτεί κανείς.

    • Και όλα αυτά με την πλήρη συνεργασία και κάλυψη του χιλιανού κράτους του Πινοσέτ  αλλά και της Γερμανικής πρεσβείας στη Χιλή.

    Το δικτατορικό καθεστώς έκρυβε στην Colonia Dignidad όπλα και δηλητηριώδες αέριο, ενώ εξαιτίας της στενής του σχέσης με τον Σέφερ, ο Γερμανός μπορούσε να απολαμβάνει ένα καθεστώς ατιμωρησίας για τα σεξουαλικά του εγκλήματα. Αν και η σχέση της Colonia Dignidad με τη γερμανική κυβέρνηση δεν έχει αποδειχθεί, φαίνεται ότι ο Σέφερ διατηρούσε δεσμούς με το επίσημο κράτος. Το CSU φαινόταν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένο από τον τρόπο που η αποικία είχε μεταφέρει τις βαυαρικές παραδόσεις στις Άνδεις, ενώ ιδιωτική επίσκεψη στην αποικία είχε πραγματοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Βαυαρίας Φραντς-Γιόζεφ Στράους.

    Στη διάρκεια αυτών των τεσσάρων δεκαετιών μόλις πέντε άνθρωποι κατάφεραν να αποδράσουν. Οι υπόλοιποι συλλαμβάνονταν και αναγκάζονταν να επιστρέψουν στην κοινότητα.

    Η πτώση του Πινοσέτ έφερε και το τέλος της αυτοκρατορίας του Σέφερ

    Το τέλος της αυτοκρατορίας του Σέφερ ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά την πτώση του Πινοσέτ, όταν ένας τοπικός εισαγγελέας πέρασε την είσοδο της αποικίας. Ένας από τους έγκλειστους τού έδωσε ένα χαρτί με καταγγελία για κακοποίηση.

    • Το 1997 εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης του Σέιφερ ο οποίος δραπέτευσε στην Αργεντινή για να συλληφθεί το 2005 λίγο έξω από το Μπουένος Άιρες και να εκδοθεί στη Χιλή. Καταδικάστηκε για 25 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης σε 33 χρόνια φυλάκισης. Πέθανε στις 24 Απριλίου 2010 σε φυλακή στο Σαντιάγο της Χιλής από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 88 ετών.

    Περίπου 120 πρώην κάτοικοι αυτής της κοινότητας έχουν καταθέσει ομαδική αγωγή απαιτώντας αποζημίωση ύψους 1 εκατ. δολαρίων έκαστος από το κράτος της Χιλής, το οποίο και κατηγορούν ότι επέτρεψε την ύπαρξη και τη δράση «μιας από τις πλέον επικίνδυνες θρησκευτικές αιρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον γερμανό δικηγόρο τους που υπήρξε και ο ίδιος ένα από τα θύματα.

    Μόλις το 2016 ο  υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ–Βάλτερ Σταϊνμάγερ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξουν τα πιο πρόσφατα αρχεία για την Colonia Dignidad.  Ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε πως, ακόμη και μετά τον τερματισμό των ωμοτήτων που διαπράττονταν στην κοινότητα, οι γερμανικές αρχές «δεν έδειξαν την αποφασιστικότητα και τη διαφάνεια που ήταν αναγκαίες για να αποδοθούν ευθύνες και να αντληθούν μαθήματα».

    Villa Baviera: Όταν η έδρα της επικίνδυνης αίρεσης γίνεται… θέρετρο

    Παρά την φυγή του Σέφερ, η κοινότητα δεν διαλύθηκε. Μετονομάστηκε σε Villa Baviera και λίγα από τα αμετανόητα  πρώην μέλη της Colonia Dignidad (65 άτομα που τις επίμαχες δεκαετίες ήταν παιδιά) εξακολουθούν να ζουν εκεί. Προσπαθούν να προσελκύσουν και σήμερα τουρίστες στην πανσιόν με μουσική και βαυαρικές γιορτές μπίρας.

    Ο Ισπανός

    Διαβάστε και τις άλλες ιστορίες του Ισπανού

     ————-

    1. Η βαθμολογία της Villa Baviera στο Trip Advisor είναι 8/10!!! Ακόμη το περιγράφουν ως ρομαντικό χωριουδάκι, όπου ζουν χαρούμενοι έποικοι γερμανικής καταγωγής. «A German-born settler rides her bicycle along the vegetable gardens of Villa Baviera, formerly known as Colonia Dignidad», «The personal attention is very cordial, they make you feel at home, they are very hospitable, and the place is wonderful»
    2. Αυτό το ΣΚ δείτε την ταινία του 2015 «Η Αποικία» https://www.youtube.com/watch?v=UBSMl343fsw , σε σκηνοθεσίαΦλόριαν Γκάλενμπεργκερ με τους Έμα Γουάτσον και  Ντάνιελ Μπρουλ.
    3. H Χιλιανή τραγουδίστρια Violeta Parra τραγουδά Gracias a la vida

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή