Η HSBC θεωρεί πως η ισορροπία ρίσκου-ανταπόδοσης έχει αλλάξει για τις ελληνικές τράπεζες

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν σημειώσει πολύ καλή πορεία τους τελευταίους μήνες, επισημαίνει η HSBC σε νέα της έκθεση, τονίζοντας πως εκτιμά ότι υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου το επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνει, η συνολική κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών έχει αυξηθεί κατά περίπου 65% από τα μέσα Ιανουαρίου και σε αυτό ρόλο έπαιξαν δύο παράγοντες:

Πρώτον, η αγορά έχει μια πιο θετική στάση απέναντι στην Ελλάδα καθώς το πρόγραμμα φαίνεται πως βρίσκεται και πάλι στον σωστό δρόμο και η χώρα έχει βγει επιτυχώς δύο φορές στις αγορές.

Δεύτερον, φαίνεται πως υπάρχει αυξανόμενη αισιοδοξία σχετικά με τις συστημικές λύσεις για τη μείωση των προβληματικών assets του κλάδου. Η βρετανική τράπεζα θεωρεί πως ο πρώτος παράγοντας οδηγεί στην κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σχέση με τα μακροοικονομικά θεμελιώδη. Ο δεύτερος παράγοντας ωστόστο δεν είναι τόσο ξεκάθαρος.

Η βρετανική τράπεζα εκτιμά πως οι προβλέψεις των ελληνικών τραπεζών σε μέσο όρο θα σημειώσουν αύξηση κατά 14% τα επόμενα τρία χρόνια. Από την άλλη ωστόσο τα έσοδα θα αποδειχθούν πιθανότατα ισχυρότερα από ό,τι ανέμενε η HSBC. Τα επιτοκιακά έσοδα στα δάνεια έχουν αποδειχθεί ότι είναι ανθεκτικά παρά τους αντίθετους άνεμους από τη μείωση των NPEs. Επιπλέον, οι τράπεζες πιθανόν να έχουν όφελος από το κτίσιμο της υπερβάλλουσας ρευστότητας ενώ οι προμήθειες συνεχίζουν να εκπλήσσουν θετικά.

Περισσότερα σε λέξεις

dd

Η HSBC θεωρεί πως η ισορροπία ρίσκου-ανταπόδοσης έχει αλλάξει για τις ελληνικές τράπεζες. Με εξαίρεση την Τράπεζα Πειραιώς, που έχει προχωρήσει σε μικρές αλλαγές στις εκτιμήσεις για τις αποτιμήσεις, γεγονός που σημαίνει πως το περιθώριο ανόδου σε σχέση με τις τιμές-στόχους που δίνει είναι λιγότερο έντονο συγκριτικά με πριν. Ωστόσο η βρετανική τράπεζα εξακολουθεί να βλέπει δυνητικούς θετικούς καταλύτες στο επόμενο διάστημα και επαναλαμβάνει τη σύσταση buy και για τις τέσσερις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, μειώνει την τιμή-στόχο για την  Alpha Bank στα 1,93 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν, καθώς και της Εθνικής Τράπεζας, στα 2,29 ευρώ από 2,40 ευρώ πριν. Ωστόσο, αυξάνει την τιμή-στόχο της Πειραιώς  στα 1,91 ευρώ ανά μετοχή από 1,14 προηγουμένως  και για τη Eurobank στο 0,80 ευρώ από 0,79 ευρώ πριν. Για την Alpha το περιθώριο ανόδου είναι στο 58,2%, για την Εθνική στο 21,8%, για την Eurobank στο 15,9% και για την Πειραιώς στο 28,2%.

Σε ό,τι αφορά του καταλύτες, όπως εκτιμά, αυτοί μπορεί να έλθουν από το μέτωπο της επίτευξης της μείωσης των NPEs  Οι εξωτερικές δυνάμεις θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν ρόλο εάν αρθεί ο περιορισμός που έχουν οι ελληνικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις θέσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα ή εάν το κλίμα γύρω από την οικονομία και τον συγχρονισμό των συστημικών λύσεων για τη μείωση των NPEs γίνει πιο  ευνοϊκό.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.