Η ΙΑΤΑ καλεί την Ε.Ε. να στηρίξει την πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολισμού κατά του κορονοϊού στα ταξίδια

ΙΑΤΑ Μητσοτάκης

Θέση υπέρ της πρότασης του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον καθορισμό ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα λειτουργεί ως «διαβατήριο» για τις μετακινήσεις και τη διευκόλυνση των ταξιδιών παίρνει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ).

Η ΙΑΤΑ, που εκπροσωπεί 290 αεροπορικές εταιρείες μέσω των οποίων διεξάγεται και το 82% της διεθνούς αεροπορικής κίνησης με ανοιχτή επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητεί να υποστηριχθεί η πρόταση Μητσοτάκη ώστε να συμφωνηθεί ένα κοινό ψηφιακό, ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού COVID-19.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοποιεί την εν λόγω επιστολή σε αρμοδίους που βρίσκονται σε θέσεις λήψεως αποφάσεων ως προς την πολιτική που χαράσσει η ΕΕ για το συγκεκριμένο θέμα ενώ προτρέπει και τα μέλη της Διεθνούς Ενώσεως Αερομεταφορών να στηρίξουν την πρωτοβουλία που ξεκίνησε με την επιστολή του έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Κομισιόν.

ΙΑΤΑ: Η πρόταση Μητσοτάκη πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν

«Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να υιοθετηθεί από την Κομισιόν και όλα τα κράτη μέλη. Ο εμβολιασμός είναι κλειδί προκειμένου να ανοίξουν εκ νέου με ασφάλεια τα σύνορα ώστε να εκκινήσει η οικονομική ανάκαμψη», αναφέρει στην επιστολή ο γενικός διευθυντής της IATA Alexandre de Juniac.

«Ένα πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι κυβερνήσεις να ανοίξουν με ασφάλεια τα σύνορά τους, παρέχοντας και την εμπιστοσύνη στους επιβάτες να ταξιδέψουν χωρίς το εμπόδιο της καραντίνας», σημειώνει.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο».

Και καταλήγει τονίζοντας ότι «Βρισκόμαστε σε πολύ δύσκολο σημείο όσον αφορά την πανδημία. Αλλά τα σκληρά μέτρα που λαμβάνονται σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των προγραμμάτων εμβολιασμού πρέπει να μας δώσουν την ελπίδα ότι μπορούμε να αποκαταστήσουμε με ασφάλεια την ελευθερία μετακίνησης, για τη διάσωση θέσεων εργασίας και την τόνωση της οικονομίας».

Καμία δημοσίευση για προβολή