Η «ισχυροί του 2021»: Τα 28 πρόσωπα που θα καθορίσουν την τύχη της Ευρώπης – Οι «οραματιστές», οι «doers» και οι «ταραξίες»

Ποιοι θα είναι οι πιο ισχυροί άνθρωποι στην Ευρώπη το 2021; Και ποιοι θα επηρεάσουν τις τύχες της ηπείρου σε μια ιστορική καμπή – την χρονιά που ακουμπά ήδη τις προσδοκίες της στο εμβόλιο του κορονοϊού για να κερδηθεί μια από τις πιο σκληρές μάχες της ανθρωπότητας και που σφραγίζεται από την μεγάλη πολιτική αλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες;

Το Politico επέλεξε 28 πρόσωπα που θεωρεί ότι θα χαράξουν ή θα επηρεάσουν βαθιά την πορεία της Ευρώπης και της Ε.Ε. το 2021 και τους κατέταξε σε τρεις κατηγορίες:

  • Οι «Doers» – εκείνοι που «θα κάνουν την δουλειά»: Οι ηγέτες που δια της εξουσίας που θα ασκήσουν, της επιρροής ή και της… αδράνειάς τους  θα καθορίσουν την πορεία της ηπείρου.
  • Οι «Οραματιστές»: Εκείνοι που προσωποποιούν μια ιδέα ή ένα ιδανικό και καθοδηγούν την ατζέντα και την δημόσια συζήτηση.
  • Οι «ταραξίες» – εκείνοι που «ταράζουν τα νερά”, είτε θετικά, είτε αρνητικά: Οι άνθρωποι που “τρυπούν” τις προκαταλήψεις μας και παρακάμπτουν τις επίσημες δομές ισχύος.

Δείτε ακόμη: Βαρύ το κλίμα για τον Ερντογάν στην Ε.Ε – Δεν υπάρχει ουσιώδης διαφοροποίηση στη στάση του, εκτιμούν οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ. Θέμα casus belli έθεσε ο Δένδιας

Το κριτήριο της λίστας του Politico είναι εάν το οποιοδήποτε πρόσωπο είναι πιθανό να σφραγίσει την ευρωπαϊκή πολιτική το επόμενο έτος. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ο βαθμός επιρροής, όχι εάν κάποιος είναι κακός ή ενάρετος: Αυτό δεν είναι ένα βραβείο για τους καλούς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

Η “μεσίτης της δύναμη” Ανγκελα Μέρκελ

Με αυτό το σκεπτικό, δεν ήταν έκπληξη η επιλογή της Άνγκελα Μέρκελ ως του πιο ισχυρού προσώπου στην Ευρώπη. Το Politico γράφει ότι η καγκελάριος μπορεί να μην αναδείχθηκε τελικά η “ηγέτης του ελεύθερου κόσμου”, όπως αρκετοί προσδοκούσαν μετά την αποχώρηση Ομπάμα, αλλά επαναβεβαιώνει τη θέση της ως “βασικός μεσίτης δύναμης” της ηπείρου. Και αυτή την θέση αναμένεται αν την διατηρήσει και το 2021, παρά την προγραμματισμένη και ήδη δρομολογημένη αποχώρησή της.

Ο “doer” Τζουζέπε Κόντε και ο “κακός γείτονας” Ερντογάν

Από εκεί και πέρα στην λίστα του “Doers” ηγείται ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Το Politico σημειώνει πως για κανέναν άλλον στην Ευρώπη δεν είναι πιο κρίσιμο το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ όσο για τον Τζουζέπε Κόντε. Το πώς θα δαπανήσει του πόρους που αναλογούν στην χώρα του, θα καθορίσει όχι μόνο το μέλλον της πολιτικής του σταδιοδρομίας, αλλά και αυτό της ιταλικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής συνοχής.

Στην ίδια λίστα των “Doers» ακολουθούν η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια της ΕΜΑ (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων) που θα εγκρίνει τις θεραπείες για τον κορονοϊό, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν (ως ο “κακός γείτονας” όπως γράφει το Politico), ο γερμανός υπουργός Υγείας και επίδοξος διάδοχος της Μέρκελ Γιενς Σπαν, η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Τερέσα Ριμπέρα, και ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Πάβελ Ντουρόφ, ο “ταραξίας”

Στην λίστα των «Ταραξιών» ηγείται ο ρώσος επιχειρηματίας Πάβελ Ντουρόφ, ο άνθρωπος που δίνει βήμα στους απανταχού αμφισβητίες είτε είναι διαδηλωτές υπέρ της Δημοκρατίας είτε θεωρητικοί συνωμοσίας COVID – μέσω του Telegram, της διαδικτυακής πλατφόρμας που θεωρείται η ελευεριακή απάντηση στο WhatsApp και το Facebook.

Στην ίδια κατηγορία ακολουθούν ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς Τιερί Μπρετόν, η νέα «σταυροφόρος» της ιταλικής και ευρωπαϊκής ακροδεξιάς Τζόρτζια Μελόνι, ο υπερασπιστής των προσωπικών δεδομένων Μαξ Σρεμς, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Γερμανίας Στέφαν Χάρμπαρτ, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στάρτζεον, και η συγγραφέας και ακτιβίστρια Ροκάγια Ντιάλο.

Η “οραματιστής” Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Επικεφαλής στην κατηγορία των «Οραματιστών» εμφανίζεται η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Όπως γράφει το Politico, το όραμά της είναι να εμβαθύνει όχι μόνο την οικονομική ένωση της ΕΕ, αλλά και τον συντονισμό της στον τομέα της υγείας, ενισχύοντας παράλληλα την ηγεσία του μπλοκ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ και την κλιματική αλλαγή.

Στην ίδια κατηγορία ακολουθούν ο Γενικός Γραμματέας ου ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η συμπρόεδρος των γερμανών Πρασίνων Αναλένα Μπάρμποκ, ο σουηδός «Τσιόδρας» δρ. Αντερς Τέγκνελ, η επιστημονική διευθύντρια της BioNTech Οζλέμ Τουρεκσί, η ηγέτης της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, ο σταρ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ, ο πολωνός δικηγόρος Γιέρζι Κβασνιέφσκι που πρωτοστάτησε στην απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία, και ο δήμαρχος της Πράγας Ζντένεκ Χριμπ.

Διαβάστε επίσης

Καμία δημοσίευση για προβολή