Η Ιταλία συνεχίζει να προκαλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση παρόλες τις προειδοποιήσεις

Παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων στην περίπτωση που η Ρώμη δεν αλλάξει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η Ιταλία όχι μόνο δεν προσπαθεί να εξομαλύνει την κατάσταση αλλά οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις της.

Οι εκτιμήσεις σε Ρώμη και Βρυξέλλες για το ιταλικό έλλειμμα είναι, μεν, διαφορετικές, αλλά όχι αγεφύρωτες και  υπό φυσιολογικές συνθήκες, οι τόνοι θα έπρεπε να έχουν ήδη πέσει τα επιτελεία να εργάζονται για μια συμβιβαστική φόρμουλα. Αυτό, όμως, δεν προκύπτει από τις δηλώσεις που γίνονται εκατέρωθεν κι οι οποίες δεν βοηθούν στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία εξέφρασε την άποψη ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένη από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε ότι αποτελεί δέσμευση της Ρώμης, το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 2,4%.

Είναι αξιοσημείωτος ο τρόπος που αντιμετωπίζει την επίσκεψη Σεντένο στην ιταλική πρωτεύουσα η Κοριέρε ντελα Σέρα στη σημερινή της έκδοση (Παρασκευή 09/11):

«Αυτό που δείχνει ότι το χάσμα  μεταξύ της Ιταλίας και Βρυξελλών μεγαλώνει, συνοψίζεται στη σημερινή μέρα που ο Μάριο Σεντένο θα βρεθεί στη Ρώμη.

Την ώρα του γεύματος ο πρόεδρος του Eurogroup θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Την ώρα του καφέ θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε και λίγο πριν τη δύση του ήλιου θα έχει πάρει το δρόμο της αναχώρησης για το αεροδρόμιο, έχοντας καλύψει χιλιάδες μίλια χωρίς να έχει συναντήσει του δύο ανθρώπους με τους οποίους θα έπρεπε να καθίσει να συζητήσει για να βρει μια λύση στην τρέχουσα κρίση της Ευρωζώνης: Τους δύο που αποφασίζουν στην Ιταλία τον Λουϊτζι Ντι Μάιο και τον Ματέο Σαλβίνι.

Όσον αφορά όμως τους Σαλβίνι και Ντι Μάιο, “δεν βρήκαν τον χρόνο για έναν καφέ” με τον Μάριο Σεντένο, ή με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Ντομπρόφσκι ή με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισικόν Ντομπρόβσκι, τράβηξε και πάλι το σκοινί λέγοντας «συνεχίζουμε να αναμένουμε την επίσημη απάντηση της ιταλικής κυβέρνησης… Παράλληλα αξιολογούμε την ανάγκη να ανοίξουμε διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος για εκείνες τις χώρες των οποίων το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ξεπερνά το 60%».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή