Η JP Morgan συστήνει… έλεγχο πραγματικότητας για την ενεργειακή μετάβαση – Τα ΗΑΕ συμφωνούν

Έκκληση για… «έλεγχο της πραγματικότητας» (reality check) σχετικά με τους στόχους και την πορεία της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης, απηύθυνε η JP Morgan με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΑΕ Suhail Al Mazrouei να συμφωνεί.
«Πρέπει πάντα, όποτε θέτουμε προβλέψεις, ειδικά μακροπρόθεσμες, να έχουμε έναν έλεγχο της πραγματικότητας», δήλωσε ο Suhail Al Mazrouei μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Σε ένα πρόσφατο ενημερωτικό σημείωμα, η JP Morgan προειδοποίησε ότι ο κόσμος χρειάζεται ένα «reality check» για τις προσπάθειές του να μετακινηθεί από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επισημαίνοντας ότι θα μπορούσε να πάρει «γενιές» για να φτάσει σε στόχους net-zero.
Τα υψηλότερα επιτόκια, ο πληθωρισμός και οι συνεχιζόμενοι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή αναχαιτίζουν τις προσπάθειες για τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, αναφέρεται στην έκθεση.
«Νομίζω ότι είναι ένα πολύ λογικό άρθρο», δήλωσε ο Al Mazrouei. Ο υπουργός τόνισε, ωστόσο, ότι οι συνθήκες και οι οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας σχετικά με την ανάληψη των στόχων της ενεργειακής μετάβασης θα διαφέρουν κι απαιτούν ένα “reality check”.
«Ο κόσμος δεν είναι ο ίδιος… Κάποιοι μπορούν να το αντέξουν οικονομικά. Εργάστηκαν για φορολογικές αλλαγές, προσάρμοσαν το ενεργειακό τους κόστος. Άλλοι δεν το έχουν κάνει, δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν», πρόσθεσε.

Η Συμφωνία του Παρισιού και τα υψηλά επιτόκια

Οι κυβερνήσεις του κόσμου συμφώνησαν στη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για το κλίμα να περιορίσουν τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε επίπεδα πολύ κάτω των 2°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C. Για να επιτευχθεί αυτό, οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 45% έως το 2030 και να φτάσουν στο καθαρό μηδέν έως το 2050.
Ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων καθιστά επίσης πιο δαπανηρή τη μετάβαση του κόσμου σε μια παγκόσμια οικονομία με μηδενικό καθαρό ισοζύγιο, ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της η εταιρεία συμβούλων ενέργειας Wood Mackenzie.
Τα υψηλότερα επιτόκια επηρεάζουν δυσανάλογα τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια, δήλωσε ο Peter Martin, επικεφαλής οικονομικών της Wood Mackenzie, προσθέτοντας ότι η υψηλή ένταση κεφαλαίου και οι χαμηλές αποδόσεις σημαίνουν ότι τα μελλοντικά έργα θα βρίσκονται σε κίνδυνο. «Το υψηλότερο κόστος δανεισμού επηρεάζει αρνητικά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εκκολαπτόμενες τεχνολογίες, σε σύγκριση με τους πιο εδραιωμένους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και των μετάλλων και της εξόρυξης, οι οποίοι παραμένουν κάπως απομονωμένοι», είπε.
Μόλις αυτό το μήνα, η κυβέρνηση της Σκωτίας κατήργησε τον κλιματικό στόχο της για το 2030, με την υπουργό του Net Zero Mairi McAllan να λέει ότι ο στόχος είναι «ανέφικτος». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οι σοβαροί δημοσιονομικοί περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου» έπαιξαν ρόλο στην υποχώρηση. Η χώρα είχε δεσμευτεί να περιορίσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 75% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Καμία δημοσίευση για προβολή