Η καραντίνα, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι μια κάποια λύση

    Μπορεί κανείς εύλογα να υποθέσει ότι για τρεις κατηγορίες ανθρώπων τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της διάδοσης του κοροναϊού έχουν -κυρίως- θετική πλευρά. Είναι αυτοί που δεν μετρούν μέρες για την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και δεν κρέμονται από τα χείλη του Χαρδαλιά μήπως και ανακοινώσει ότι ανοίγουν τα κομμωτήρια. Δεν ασφυκτιούν μέσα και δεν ονειρεύονται να βγουν έξω.

    Πρώτα-πρώτα για άτομα με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη ή αγχώδη διαταραχή, είναι πιθανό να ισχύει ότι τώρα ισορροπούν μέσα στην ανισορροπία της κατάστασης που ισχύει γενικώς για όλους. Κάποιος που ήταν σε απόσυρση, που κλεινόταν και απέφευγε τις κοινωνικές συναναστροφές, μπορεί να αισθανθεί ανακουφισμένος όταν η κοινωνική απόσταση είναι το ζητούμενο για όλους, όταν το “μένω σπίτι” διδάσκεται και διαφημίζεται από την τηλεόραση, όταν η απομόνωση προτείνεται ως ο πλέον ασφαλής τρόπος ζωής.

    Το ίδιο συμβαίνει και με όποιον αντιμετώπιζε συχνά κρίσεις πανικού. Τώρα οι υποχόνδριες φοβίες και ο τρόμος για τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγεται η έκθεσή μας στο κοινωνικό περιβάλλον είναι κοινό βίωμα. Δεν προκαλεί εντύπωση κάποιος που αγχώνεται υπερβολικά με την πανδημία, γιατί δεν είναι διαφορετικός. Αντίθετα, σχολιάζονται αρνητικά όσοι δεν βρίσκονται σε εγρήγορση, δεν ανησυχούν και δεν προσέχουν.

    Η καραντίνα ταιριάζει στους ερωτευμένους. Ειδικά σε όσους δεν είχαν συζήσει μέχρι τώρα και, για να μην χρησιμοποιούν συνέχεια το 4 (βοήθεια σε πρόσωπο που έχει ανάγκη) προκειμένου να βρεθούν με τον σύντροφό τους, προχώρησαν σε συγκατοίκηση και το πείραμα πέτυχε! Αυτοί είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι της συγκυρίας. Εχουν λόγους να μην αδημονούν πότε θα ανοίξουν τα κέντρα αισθητικής ούτε οι καφετέριες. Εντάξει, δεν ισχύει αυτό για όλα τα ζευγάρια, ούτε καν για τα περισσότερα. Μιλάμε για μια υποομάδα της υποομάδας, που όμως αξίζει καταγραφής στη λίστα των ευνοημένων από την καραντίνα.

    Η τρίτη κατηγορία είναι λιγότερο χαρούμενη. Μιλάμε για ανθρώπους που δεν ξέρουν αν, όταν περάσει ο εφιάλτης, θα έχουν δουλειά, αν θα πληρώνονται λιγότερο ή καθόλου, αν θα έχουν άδεια το καλοκαίρι, αν θα εργάζονται εκ περιτροπής ή θα τηλε-εργάζονται σταθερά με μικρότερη αμοιβή, αν πρέπει να ανοίξουν το μαγαζί τους, αν θα βγαίνουν τα έξοδα. αν θα τους πληρώνουν οι πελάτες, αν η κατάσταση θα είναι όπως το 2010 ή χειρότερη σε ό,τι αφορά την οικονομική κατάσταση.

    Μιλάμε για ανθρώπους που θα υποφέρουν και θα πεινάσουν – ή που ήδη πεινάνε. Και αυτοί δεν παραπονιόντουσαν για το αρνί που δεν σούβλισαν στο χωριό το Πάσχα ούτε νοιάζονται για τριήμερο της Πρωτομαγιάς που δεν θα μπορούν να ταξιδέψουν. Η καραντίνα τους προστατεύει.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή