Η κατάθεση Βασιλάκου για την υπόθεση C4i "καίει" Παπαντωνίου και Σημίτη

Ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας 26/11 στην Ολομέλεια της Βουλής, η διαβίβαση της ποινικής δικογραφίας σε μορφή USB stick, που αφορά την ανάθεση του γνωστού συστήματος C4i και την εμπλοκή του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Γιάννου Παπαντωνίου.

Αντικείμενο της δικογραφίας σύμφωνα με το διαβιβαστικό είναι «η διερεύνηση τέλεσης αξιόποινων πράξεων κατά την ανάθεση προμήθειας του συστήματος ασφαλείας Αγώνων C4i».

Στο διαβιβαστικό της συμπληρωματικής δικογραφίας ο μάρτυρας που εμφανίστηκε αυτοβούλως στις 5 Νοεμβρίου στο γραφείο του ανακριτή εμπλέκει τον κ. Γιάννο Παπαντωνίου σε παθητική δωροδοκία. Ο μάρτυρας είναι ο κ. Βασιλάκος, πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας επί υπουργίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη και εν συνεχεία επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η κατάθεση Βασιλάκου

Όπως καταθέτει ο κ. Βασιλάκος: «Όπως διαπίστωσα η σύμβαση ήταν ακόμη ενεργή στην ΓΔΑΕΕ ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν λήξει, δηλαδή είχε λήξει η περίοδος ισχύος της σύμβασης χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές. Συναφώς και η σύμβαση αντισταθμιστικών οφελημάτων για την κύρια σύμβαση του C4i είχε λήξει ήδη από το 2005, χωρίς να έχει πιστωθεί ούτε ένα πρόγραμμα. Κατά συνέπεια, ετίθετο ζήτημα εγκυρότητας της σύμβασης. Για το λόγο λόγο αυτό και επειδή το αντικείμενο της σύμβασης αφορούσε το υπ. Δημόσιας Τάξης, εισηγήθηκα και κατόπιν έγινε αποδεκτό, την μεταφορά της σύμβασης από το Υπ. Άμυνας στο υπ. Δημόσιας Τάξης. Σημειώστε δε ότι αφού είχε λήξει η σύμβαση δεν μπορούσαν να γίνουν πληρωμές. Και τουλάχιστον εγώ, δεν συναινούσε σε καμία καταβολή πληρωμής».

«Από όσα διαπίστωσα πριν εισηγηθώ την μεταβίβαση της σύμβασης στο τότε υπ. Δημόσιας Τάξης, υπήρχαν σοβαρές νομικές και διοικητικές παρατυπίες ή παρανομίες.

  1. Παρά το γεγονός ότι όλα τα εσωτερικά έγγραφα αναφέρονται σε διαγωνιστική διαδικασία, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξε διαγωνισμός. Η υποβολή των προσφορών από δύο εταιρείες, έγινε κατόπιν πρόσκλησης υποβολής ενδιαφέροντος.
  2. Η σύμβαση που υπογράφηκε είναι μεταξύ δύο μερών: Του υπ. Εθνικής Άμυνας και τις εταιρείας SAIC. Ενώ υπάρχει και ρητή αναφορά σε ποσό πληρωμής προς την εταιρεία Siemens, υπό την έννοια ότι τα 87 εκατ. ευρώ της σύμβασης αναφέρονται στη δεκαετή ενοικίαση του συστήματος OSDTR (TETRA)».

Να σημειωθεί ότι όπως προκύπτει και από το διαβιβαστικό η δικογραφία για το C4I έχει σπάσει σε δύο μέρη.

Περισσότερα σε λέξεις

Το πρώτο αφορά την περίοδο ανάθεσης του έργου και το δεύτερο την περίοδο παραλαβής.
Κάθε μέρος αφορά και διαφορετική πολιτική περίοδο (κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή).

Ο κ. Βασιλάκος τοποθετήθηκε γενικός διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) τον Απρίλιο του 2006 ωστόσο ο ίδιος εντόπισε την δωροδοκία το 2003. «Από την εμπειρία μου στην θέση του γενικού διευθυντή εξοπλισμών μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι όλες ανεξαιρέτως οι εξοπλιστικές προμήθειες έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό διαφθοράς. Αυτό σημαίνει ότι και οι συμμετέχουσες εταιρείες σε όποια διαδικασία προμήθειας του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας μετέρχοντο μεθόδων διαφθοράς για να εξασφαλίσουν μια σύμβαση.

Τα αντισταθμιστικά ωφελήματα αποτελούσαν και αποτελούν το κύριο όχημα πιθανών παράνομων πληρωμών» αναφέρει στην αρχή της κατάθεσή του ο κ. Βασιλάκος για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Θεωρώ αφελή τον οποιονδήποτε θεωρεί ότι πολιτικά πρόσωπα δεν χρηματίστηκαν για οποιαδήποτε εξοπλιστική προμήθεια.

Δεν μπορώ να γνωρίζω ποσά ή τον τρόπο με τον οποίον χρηματίστηκαν συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα, αλλά θεωρώ αδύνατον πρώτον να μην γνώριζαν ότι υπήρχαν παράνομες πληρωμές και δεύτερον μου είναι δύσκολο να συγκεράσω συγκεκριμένες πολιτικές αποφάσεις και ενέργειες με οικονομικά μεγέθη. Θα σας παραθέσω κάποια συγκεκριμένα ποσά για τη σύμβαση C4I, τα οποία, σε αδρές γραμμές, θα μπορούσαν κατά τη γνώμη μου να αποτελούν το ποσό των πιθανών παράνομων πληρωμών.

Συγκεκριμένα, η σύμβαση του C4I ανέρχεται στο ποσό των 255.000.000 €. Το τίμημα που θα εισέπραττε η SAIC από αυτήν την σύμβαση ήταν περίπου 157.000.000 €. Το υπόλοιπο ποσό των 98.000.000 € θα το λάμβανε η SIEMENS. Το ποσό των προγραμμάτων αντισταθμιστικών ωφελημάτων που ανατέθηκε στη SIEMENS ήταν περίπου 80.000.000 €. Η διαφορά των 18.000.000 € που αναφέρεται στη SIEMENS, κατά τη γνώμη μου, αποτελεί ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για παράνομες πληρωμές, ακόμα κι αν υποτεθεί ότι τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων δεν ήταν υπερκοστολογημένα. Όπως σας ανέφερα, το ΚΥΣΕΑ της τότε εποχής γνώριζε πλήρως τόσο τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος όσο και τα οικονομικά στοιχεία της προμήθειας, εξ ου και οι διαδοχικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ, οι οποίες κατά κύριο λόγο αναφέρονταν στα οικονομικά στοιχεία της προμήθειας.

Ως εκ τούτου θεωρώ ότι γνώριζαν για παράνομες πληρωμές, δεδομένης και της τότε περιρρέουσας πολιτικής ατμόσφαιρας. Άλλωστε, το ότι γνώριζαν το έχουν παραδεχθεί δημόσια τόσο ο τότε Πρωθυπουργός κ. Σημίτης σε δημόσιες δηλώσεις του το 2011 όσο και ο τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου, στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη SIEMENS.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σημίτης γνώριζε και γνωρίζει για παράνομες πληρωμές στην προμήθεια του C4I, ιδίως προς τον τότε Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παπαντωνίου. Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι οι πρωθυπουργοί της χώρας δεν γνωρίζουν για το αν δωροδοκούνται οι Υπουργοί Άμυνάς τους. Η γνώση τους αυτή δε, περιέρχεται σε αυτούς από αυτούς που δωροδοκούν τους υπουργούς.

Ο κ. Σημίτης γνώριζε, όπως και όλοι οι κατοπινοί πρωθυπουργοί γνώριζαν και γνωρίζουν για τη διαφθορά που επικρατεί στους εξοπλισμούς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ακόμη και σήμερα. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι ειδικά οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας διακατέχονται από την νοοτροπία του επιχειρηματία. Δηλαδή, θεωρούν ότι αφού από την υπογραφή τους σε μία σύμβαση μία εταιρεία ή ένας επιχειρηματίας αποκομίζει κέρδη εκατομμυρίων ευρώ θεωρούν ότι πρέπει και αυτοί να πάρουν ένα κομμάτι αυτών των κερδών.

Θεωρώ ότι αν οι εξοπλιστικές προμήθειες ήταν νόμιμες και καθαρές, όπως ισχυρίζονται οι εκάστοτε πρωθυπουργοί και υπουργοί, τότε η ανάθεση των προμηθειών αυτών θα ακολουθούσε όχι μόνο το πνεύμα αλλά και το γράμμα του νόμου και δεν θα υπήρχαν αμφιλεγόμενες ενέργειες εκ μέρους των πολιτικών προσώπων. Υπό αυτήν την έννοια θεωρώ ότι η προμήθεια του C4I δεν θα έπρεπε να είχε ανατεθεί στην εταιρεία SAIC. Οι ενέργειες που ακολουθήθηκαν για την σύναψη της σύμβασης C4I με την εταιρεία SAIC και την εταιρεία SIEMENS με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολιτικά πρόσωπα έχουν δωροδοκηθεί.

Η εκτίμησή μου είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει δωροδοκηθεί ο κ. Παπαντωνίου. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν ο κ. Σημίτης έχει δωροδοκηθεί για την συγκεκριμένη προμήθεια, αλλά θεωρώ αδύνατον να μην έχει ενημερωθεί για τις παράνομες πληρωμές της σύμβασης C4I από τον Χριστοφοράκο».

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ