Η “καθαρή έξοδος” του κ.Τσίπρα, οι αλήθειες του Γιουνκέρ και ο μαρτυριάρης Ευκλείδης

«Καθαρή έξοδος» με καθαρή επιτήρηση

Την ώρα που το Μαξίμου επιχειρεί να κρατήσει ζωντανό το αφήγημα «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια, όλες οι πληροφορίες οδηγούν στο σενάριο μιας ιδιότυπης εξόδου με αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης τόσο της δημοσιονομικής πειθαρχίας όσο και ενός σαφούς  προγράμματος αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Οι πρωταγωνιστές του ελληνικού δράματος, με δηλώσεις τους,  διαμόρφωσαν χθες το παζλ.

Η δύσκολη ισορροπία του  Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Ζ.Κ. Γιούνκερ στην Αθήνα, επιχείρησε να διασκεδάζει τις εντυπώσεις γύρω από την πορεία και τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων προφανώς επειδή δεν θέλει να «θολώσει» το κυβερνητικό αφήγημα. Ωστόσο δεν μπόρεσε να κρύψει τη δύσκολη θέση της κυβέρνησης. «Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στη ανάπτυξη» είπε απευθυνόμενος στον κορυφαίο ευρωπαίο παράγοντα. Και οι «κύκλοι του Μαξίμου» συμπλήρωσαν : «Η Ελλάδα, προφανώς θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί».

Η έμμεση σαφήνεια του Ζ.Κ.Γιούνκερ

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπήρξε προσεκτικά ευγενικός. Έτσι, αναφέρθηκε στην «καθαρή έξοδο» χωρίς πιστοληπτική γραμμή και την ανάγκη να συμφωνηθούν μέτρα διευθέτησης χρέους, ικανοποιώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό. Αποκάλυψε όμως και τα σκοτεινά σημεία των διαπραγματεύσεων που ακυρώνουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για «απελευθέρωση της χώρας» μετά τον Αύγουστο. Πήρε σαφείς αποστάσεις από την προσπάθεια εξωραϊσμού των συνθηκών της ελληνικής οικονομίας την επόμενη ημέρα  και προέβη σε σαφείς συστάσεις που δυσαρέστησαν το Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Γιούνκερ, απευθυνόμενος στη Βουλή είπε με δραματικό τρόπο: «Σας ξορκίζω να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα όσων έγιναν. Θα πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που αποφασίστηκαν και να εφαρμοσθούν οι απαραίτητες πολιτικές για να υπάρξει διαρκής ανάπτυξη». Με άλλα λόγια, «μη χαλαρώνετε και μην επιστρέψετε στις παλιές κακές συνήθειες …»

Ο μαρτυριάρης Ευκλείδης

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτός επικοινωνιακής πολιτικής Μαξίμου,  επιβεβαίωνε στους Financial Times ότι «η επιτήρηση της Ελλάδας θα είναι αυστηρότερη σε σύγκριση με το ό,τι συμφωνήθηκε σε άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό». Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν μετά τον Αύγουστο και θα είναι τρίμηνοι ή τετράμηνοι και όχι εξάμηνοι όπως σε Πορτογαλία, Ιρλανδία και Κύπρο.

[more]

Ο Γερμανοί, το ΔΝΤ και οι άλλοι

Όλα δείχνουν ότι, πλην των Γερμανών, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι θέλουν να κλείσει το πρόγραμμα εγκαίρως. Αυτό όμως σε ένα περιβάλλον με ισχυρά συγκρουόμενα συμφέροντα, διαφορετικές επιδιώξεις και μια διαπραγμάτευση όπου η πλέον αδύνατη πλευρά είναι η Αθήνα.

Το ΔΝΤ θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό το θέλουν οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο, αλλά δε συμφωνούν με τους όρους του. Κυρίως με το αίτημά του να υπάρξει ονομαστική μείωση χρέους (για 100 δις. έγραφε χθες η γερμανική Welt) αλλά και με την πίεση που ασκεί για επίσπευση του αφορολογήτου από 1/1/2019, αναβολή των «αντίμετρων» επ΄ αόριστον, εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων.

Το Βερολίνο απορρίπτει ονομαστική διαγραφή χρέους, απορρίπτει όμως και τη γαλλική πρόταση για το χρέος, που προβλέπει αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης συνδεδεμένο με στόχους ανάπτυξης. Ζητά δύσκολους όρους και αυστηρούς ελέγχους μετά τον Αύγουστο, ακόμα και για τη λήψη ήπιων μέτρων διευθέτησης του χρέους.

Ο Ντράγκι μιλά ως τραπεζίτης

Η ΕΚΤ του κ, Ντράγκι επιμένει στην ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, (στην Ελλάδα αυτό υποστηρίζουν με θέρμη ο Ευ. Βενιζέλος και Γ. Στουρνάρας) αφήνοντας να διαρρεύσει μια  «απειλή»: Aν η Ελλάδα επιλέξει την καθαρή έξοδο, τότε η πρόσβασή της στο φθηνό χρήμα της ΕΚΤ θα διακοπεί και η ελληνική οικονομία θα εξαρτηθεί απολύτως από τις διαθέσεις των αγορών και τα επιτόκια δανεισμού που θα αποφασιστούν εκείνη την περίοδο.

To ιδιότυπο happy end της Κομισιόν

Η Κομισιόν επιθυμεί happy end στο ελληνικό πρόγραμμα για να συνδεθεί και με το τέλος της θητείας του Ζ.Κ. Γιουνκέρ.  Δεν επιμένει στην ονομαστική διαγραφή χρέους, απορρίπτει τα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ, αξιώνει ωστόσο την υλοποίηση των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι κεραίας, προκρίνοντας και τους αυστηρούς ελέγχους μετά τον Αύγουστο.

Με δυό λόγια

Η έξοδος από τα μνημόνια θα συνοδευτεί από μια στοιχειώδη συμφωνία για το χρέος Και ένα αυστηρό πρόγραμμα επιτήρησης που, πέραν των άλλων, θα δίνει και ένα θετικό μήνυμα στις αγορές, Χωρίς αυτό  οι αγορές θα αντιμετωπίσουν την ελληνική οικονομία  ως απροστάτευτη και αδύναμη, με συνέπεια κακούς όρους δανεισμού και το μόνιμο εφιάλτη επιστροφής στα μνημόνια…

[/more]

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή