Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου "κατάπιε" ένα ολόκληρο ΑΕΠ

Απίστευτα είναι τα στοιχεία που δημοσιοποιείσαι η ΕΧΑΕ για τα ποσά που έχουν χαθεί από το 2007 μέχρι σήμερα από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ένα Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ύψους 150 δισ. ευρώ, «χάθηκε» από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από το 2007, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΧΑΕ.  Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα 40 δισ. ευρώ και πλέον τα οποία εξαϋλώθηκαν στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών.

Βάσει των ίδιων στοιχείων η μέση κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου το 2007 είχε ανέλθει στα 195,5 δισ. ευρώ, έναντι 45 δις. ευρώ του 2018.

Η απώλεια αυτού του τεράστιου ποσού που διαμορφώνεται σε υψηλότερα επίπεδα και από τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου, 110 δισ. ευρώ, σημαίνει την πτώχευση εταιρειών και το κλείσιμο ή την απορρόφηση μιας δεκάδας και πλέον τραπεζών.

Μάλιστα, αυτό ποσό είναι ακόμα υψηλότερο εάν υπολογιστεί ότι το υψηλό σημείο της αποτίμησης του ΧΑ το 2007 είχε φθάσει λίγο πάνω από τα 200 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα από τις τράπεζες, το διάστημα αυτό, χάθηκαν περισσότερα από 71 δισ. ευρώ καθώς το 2007 η κεφαλαιοποίηση τους πλησίαζε τα 81,3 δισ. ευρώ έναντι 9,5 δισ. ευρώ που ήταν το υψηλό σημείο μετά τα περσινά stress tests.

Δεν μπορούμε βέβαια να παραβλέψουμε το γεγονός του ότι το 2007 οι τράπεζες ήταν περισσότερες καθώς δεν είχαν συρρικνωθεί με συγχωνεύσεις και εξαγορές, στις σημερινές τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Σήμερα, η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει περάσει κατά τι τα 4 δισ. ευρώ, ύστερα και από την άνοδο από τις 18 Ιανουαρίου.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ