Η Κίνα χαρακτηρίζεται αναπτυσσόμενη χώρα παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου

Η Κίνα εξακολουθεί να δανείζεται από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (IBRD), καθώς χαρακτηρίζεται αναπτυσσόμενη χώρα, παρά το γεγονός ότι είναι η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου.

Οι ΗΠΑ έχουν αντιδράσει στην παροχή πιστώσεων της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων, ετησίως, στην Κίνα. Τονίζουν πως τα δάνεια αυτά δίνονται με ευνοϊκούς όρους, στερώντας κεφάλαια από πολύ φτωχότερες χώρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης (Center for Global Development), η Κίνα έχει λάβει συνολικές πιστώσεις πάνω από 7,8 δισ. δολάρια από το 2016, όταν υπερέβη τα εισοδηματικά κριτήρια της IBRD για δάνεια που απευθύνονται σε αναπτυσσόμενες χώρες. Τα 3 δισ. δολάρια ή το 38% αξιοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση έργων που τα οφέλη τους ξεπερνούν τα γεωγραφικά όρια της Κίνας, όπως είναι η δημιουργία υποδομών που είναι φιλικές για το περιβάλλον, επισημαίνεται από το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο CNBC.

Το παράδοξο είναι πως η ίδια η Κίνα χρηματοδοτεί έργα υποδομών σε φτωχές χώρες στο πλαίσιο της μεγαλόπνοης πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, ένας δρόμος», που έχει ως τελικό στόχο την αναβίωση και τον εκσυγχρονισμό του Δρόμου του Μεταξιού. Υπολογίζεται πως η πρωτοβουλία αυτή θα κοστίσει πάνω από ένα τρισ. δολάρια.

[more]

Μέχρι σήμερα, η Κίνα έχει χρηματοδοτήσει επενδύσεις άνω των 210 δισ. δολαρίων, επί το πλείστον, σε ασιατικές χώρες. Το Κέντρο Παγκόσμιας Ανάπτυξης, το οποίο εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έχει εντοπίσει οκτώ χώρες που κινδυνεύουν να μην καταφέρουν να καλύψουν δανειακές υποχρεώσεις απέναντι στην Κίνα. Κινεζικές εταιρείες, ταυτόχρονα, έχουν εξασφαλίσει πιστώσεις άνω των 340 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε ο Guardian.

Αποστολή της IBRD, ενός από τους πέντε διεθνείς οργανισμούς που λειτουργούν υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι να δανείζει σε χώρες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Βάσει της έρευνας του Κέντρου Παγκόσμιας Ανάπτυξης, η Κίνα λαμβάνει πιστώσεις με ευνοϊκό επιτόκιο που είναι συνήθως έως και χαμηλότερο κατά 1% από τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προτείνει να χρεώνει η IBRD υψηλότερα επιτόκια στην Κίνα, αναγκάζοντάς την ουσιαστικά να στραφεί στα δικά της χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η Ασιατική Επενδυτική Τράπεζα Υποδομών. «Εάν οι όροι δανεισμού παύσουν να είναι τόσο ευνοϊκοί για την Κίνα, τότε θα αναζητήσουν κεφάλαια από άλλες πηγές», σχολίασε ο Μπραντ Σέρμαν, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και είναι μέλος της επιτροπής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από την πλευρά της, η Παγκόσμια Τράπεζα υποστήριξε πως στηρίζει «επενδυτικά σχέδια της Κίνας που στοχεύουν στη μείωση της φτώχειας, στην ενίσχυση των θεσμών και στην προστασία δημόσιων αγαθών όπως είναι το περιβάλλον».

Πηγή: Καθημερινή

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή