Η Κίνα δεν υποχωρεί, η Κομισιόν δεν πιστεύει και οι ΗΠΑ απειλούν ξανά

Σαν “πύργοι από τραπουλόχαρτα” πέφτουν οι διεθνείς αγορές, στον άνεμο του εμπορικού πολέμου. Οι απειλές Τραμπ συνεχίζονται, οι Κινέζοι κρατούν όλα τα χαρτιά και η Ευρώπη που κινδυνεύει να πιαστεί στη μέση.

Το Πεκίνο ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να “σκύψει το κεφάλι” στις απειλές των ΗΠΑ. Σήμερα, η εκεί κυβέρνηση τόνισε ότι “η Κίνα δεν θα υποκύψει ποτέ στις εξωτερικές πιέσεις”, αν και ο εκπρόσωπος απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την ασιατική απάντηση στους δασμούς Τραμπ.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 10/05, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αύξηση των εμπορικών δασμών σε 25%. Μία αύξηση που αφορά προϊόντα “Made in China” συνολικής αξίας 200 δις δολαρίων.

Αν και τα κινεζικά προϊόντα γίνονται με αυτόν τον τρόπο λιγότερο ανταγωνιστικά, έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον, το “μαλλί” θα το πληρώσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές. Ακόμα και αν επιλέξουν ένα τοπικό ανταγωνιστικό προϊόν (αν υπάρχει), αυτό θα είναι ακριβότερο. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αφορά τις βιομηχανίες που λαμβάνουν ανταλλακτικά από την Κίνα και τώρα, λόγω του αυξημένου κόστους, βλέπουν τα κέρδη τους να εξανεμίζονται.

Το θρίλερ συνεχίζεται, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας να απαντά αινιγματικά ως προς τα αντίμετρα, δηλώνοντας “περιμένετε και θα δείτε” (“Wait and see”).

Για την Ευρώπη που μπαίνει στην τελευταία στροφή των Ευρωεκλογών, η όλη ιστορία είναι ένας “πονοκέφαλος”. Μία υπόθεση “lose – lose”, από την οποία δεν αναμένεται να κερδίσει κανείς. Πάντως, η Επίτροπος της Κομισιόν για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, εκτιμά ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα καθυστερήσει να ενεργοποιήσει τους δασμούς στα αυτοκίνητα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος, είχε δώσει προθεσμία έως την 18η Μαΐου, όμως εκτιμάται ότι με τα μέτωπα του πολέμου να είναι ήδη πολλά και πολλές ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να έχουν ήδη εργοστάσια παραγωγής εντός ΗΠΑ, το μέτρο δεν είναι προτεραιότητα. Αν πάντως ενεργοποιηθούν και οι ευρωπαϊκοί δασμοί, τότε η ζημιά για τις εξαγωγές οχημάτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων μπορεί να αγγίξει προϊόντα συνολικής αξίας 47 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Μάλμστρομ “υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσε να παραταθεί, λόγω των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας”.

Πάντως, η Ευρώπη δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Ήδη έχει καταρτιστεί λίστα με προϊόντα ΗΠΑ αξίας 20 δις ευρώ στα οποία θα μπορούσαν να επιβληθούν δασμοί ως αντίποινα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ