Η Κίνα έφτιαξε το μεγαλύτερο δίκτυο 5G στον κόσμο και πιέζει τις ΗΠΑ

Το πάνω χέρι φαίνεται πως επιχειρεί να αποκτήσει η Κίνα στην τεχνολογική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, καθώς προχώρησε σε μια τεράστια αναβάθμιση δικτύου, ενεργοποιώντας δωρεάν ίντερνετ με ταχύτητες 5G σε 50 πόλεις.

Αυτή η νέα πραγματικότητα δεν θα επηρεάσει μόνο τους χρήστες των smartphones, το πόσο γρήγορα ανεβάζουν μια φωτογραφία ή κατεβάζουν ένα τραγούδι. Σε βάθος χρόνου, θα μπορούσε να βοηθήσει την Κίνα να ξεπεράσει τις ΗΠΑ στην μαζική εφαρμογή της τεχνολογίας 5G και τις νέες εφαρμογές που αναμένεται να υποστηρίξει.

  • «Η κίνηση φανερώνει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης της Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας και συγκεκριμένα το 5G» δήλωσε ο Πολ Σαρ, διευθυντής του Εθνικού και Τεχνολογικού Προγράμματος New American Security. «Θα πρέπει οι ΗΠΑ να επενδύσουν σε Αμερικάνικες εταιρείες εάν θέλουν να κοντράρουν στα ίσια την Huawei που κυριαρχεί στην παροχή της συγκεκριμένης τεχνολογίας».

Το 5G αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην οικονομία και τις επιχειρήσεις καθώς θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ασύρματη επικοινωνία. Επιπλέον, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για λογαριασμό της αμυντικής βιομηχανίας όπως στρατιωτικά drones.

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η νοοτροπία του να χρησιμοποιεί ένα κράτος το 5G ως μέσο παρακολούθησης των πολιτών μας βρίσκει πλήρως αντίθετους», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την πολιτική κατάσταση στην Κίνα.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν άμεσα στην μαζική εφαρμογή του 5G, ενώ τηλεφώνησε σε αρκετούς ομόλογούς του ανά τον κόσμο για να τους προτρέψει να διακόψουν κάθε είδους συνεργασία με την Huawei.

Σύμφωνα με το Reuters, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κατηγορούν την Huawei και κατά προέκταση το Πεκίνο για κατασκοπεία μέσω των δικτύων 5G που στήνουν σε άλλες χώρες, αρκετά κράτη συνεχίζουν να συνεργάζονται με τον κινεζικό κολοσσό. Η Νορβηγία λ.χ., τον περασμένο μήνα, ανακοίνωσε ότι η συμφωνία που υπεγράφη με την Huawei για την κατασκευή του εθνικού δικτύου 5G της σκανδιναβικής χώρας προχωρά κανονικά. Επίσης το ενδεχόμενο συνεργασίας με την κινεζικό πάροχο δεν απέκλεισαν Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Κίνα επέσπευσε την ανάπτυξη των δικτύων 5G λόγω του «εμπάργκο» των ΗΠΑ στην Huawei. Με την ανάπτυξη του τεράστιου αυτού δικτύου 5G, η Κίνα φιλοδοξεί να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για τις τεχνολογίες και την τεχνογνωσία των κινέζικων εταιρειών. Επίσης θέλει να αποκτήσει ηγετική θέση στην εξυπηρέτηση των παγκόσμιων αναγκών για επαγγελματικές εφαρμογές στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και του edge computing.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι στο άμεσο μέλλον, οι υπερδυνάμεις του πλανήτη, θα δώσουν μάχη για τον έλεγχο των δικτύων 5G. Και η Κίνα πέτυχε την πρώτη νίκη…

Καμία δημοσίευση για προβολή