Η Κίνα σχεδιάζει το δικό της "αμερικανικό" όνειρο και "απειλεί" τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα

Μπορεί ο Τραμπ να κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος να ξανακάνει την Αμερική μεγάλη, όμως η Κίνα φαίνεται να είναι η χώρα που έχει τη φιλοδοξία, τη δυνατότητα και το σχέδιο για να εκπληρώσει το… αμερικανικό όραμα.

Η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή πλάνο στόχων για μέχρι το 2050, το οποίο εκτοπίζει τις ΗΠΑ από το ρόλο τoυς ως επικρατούσα παγκόσμια οικονομική και γεωπολιτική υπερδύναμη. Οι Κινέζοι εφαρμόζουν το πλάνο κατά γράμμα και μέσα στην τελευταία εικοσαετία έχουν καταφέρει ήδη να ελέγχουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ επενδύουν τεράστια ποσά στη σύγχρονη τεχνολογία.

Η Κίνα πάει παντού

Η Κίνα επενδύει. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά επενδύει σε χρόνο, σε δυναμικό και σε υποδομές σε κάθε χώρα με την οποία συνάπτει συναλλαγές. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν αποβλέπει στο γρήγορο κέρδος, αλλά προτιμά να δημιουργήσει δεσμούς με την κάθε χώρα, όπως κάνει άλλωστε ήδη με την Ευρώπη (φυσικά και στην Ελλάδα) και την Ιαπωνία.

Πιο συγκεκριμένα, η Κίνα αυτή τη στιγμή καταναλώνει το 9% του ΑΕΠ της σε υποδομές, δηλαδή τριπλάσιο ποσοστό από όσο επενδύουν οι ΗΠΑ. Μάλιστα χρησιμοποιεί δικές της πρώτες ύλες και δεν αναγκάζει τις χώρες στις οποίες κάνει εργασίες υποδομών να καταναλώσουν από τα δικά τους αποθέματα.

Θεωρεί δηλαδή ότι οι εργασίες αυτές πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Σε αυτή τη φάση, η Κίνα έχει αναλάβει υπερσύγχρονα έργα μεγάλης  κλίμακας, που πλάι τους αμερικανικά αεροδρόμια, οδικά δίκτυα και ηλεκτρικές μονάδες μοιάζουν απαρχαιωμένες δομές.

Οι μπίζνες με τις ΗΠΑ

Οι Κινέζοι έχουν μέθοδο. Αν οι Αμερικανοί θέλουν να ανοίξουν επιχειρήσεις στην Κίνα, τότε πρέπει να συνασπιστούν με τους Κινέζους. Οι ΗΠΑ λοιπόν περνούν τη μισή εταιρία σε Κινέζους εταίρους κι έτσι η Κίνα αποκτά εξωτερικές και εσωτερικές επενδύσεις. Αυτή τη στιγμή λοιπόν η οικονομία της Κίνας αυξάνεται με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με των ΗΠΑ.

Γενικά, η κινέζικη οικονομία αναπτύσσεται γοργά. Το 2000, η Κίνα είχε το 4% της παγκόσμιας οικονομίας υπό έλεγχο, όταν οι ΗΠΑ είχαν το 31%. Μέσα σε 18 χρόνια, η Κίνα ελέγχει το 15% και οι ΗΠΑ το 24%. Οι προβλέψεις θέλουν την Κίνα να έχει γίνει οικονομική υπερδύναμη μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Κι αυτό σίγουρα θα την αναγάγει σε παγκόσμια επιρροή.

Περισσότερα σε λέξεις

Ο ρόλος της τεχνολογίας

Για την Κίνα, το πεδίο της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης είναι εκεί που θα δώσει τις μετωπικές της μάχες με μεγάλες πιθανότητες να τις κερδίσει. Οι Κινέζοι θέλουν να επικρατήσουν στην υπερσύγχρονη τεχνολογία, είτε αυτό σημαίνει ρομποτική, αεροπορία και διαστημική ή έξυπνα οχήματα.

Το σχέδιο είναι απλό: θα συνθλίψουν τις σημαντικές βιομηχανίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων χωρών, κάνοντας τη δική τους βιομηχανία πιο ελκυστική. Ήδη, 1,3 δις πελατών δείχνουν προτίμηση στις κινεζικές εταιρίες σε σχέση με τις αμερικάνικες.

Με δύο λόγια

Ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping, απέδειξε τι σημαίνει όραμα, επιμονή, υπομονή και επιχειρηματικό σχέδιο. Άλλωστε, για να είμαστε ειλικρινείς, είναι παρωχημένη πια η ιδέα ότι οι πατριώτες διοικούν καλά τις χώρες. Οι χώρες διοικούνται αποτελεσματικότερα από ικανούς, πολυμαθείς και ηθικούς ανθρώπους, με επιχειρηματικές δεξιότητες και λεπτομερές πλάνο.

Πάρτε θέση στις αγορές τώρα.

ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ: Οι απόψεις, τα σχόλια και οι ιδέες που εκφράζονται στο συγκεκριμένο άρθρο δεν αποσκοπούν να προτρέψουν τους επενδυτές σε αγοραπωλησίες μετοχικών τίτλων, παραγώγων προϊόντων, νομισμάτων, ομολόγων, εμπορευμάτων ή άλλων επενδυτικών εργαλείων. Τα σχόλια του συγκεκριμένου άρθρου είναι απόψεις πάνω στην τεχνική συμπεριφορά των αγορών και οι συγγραφείς δεν φέρνουν καμία ευθύνη για όποιες ζημιές θα μπορούσαν να προκληθούν σε χαρτοφυλάκια επενδυτών από συναλλαγές σε κάθε είδους επένδυση. Οι συγκεκριμένες πληροφορίες παρέχονται για ενημερωτικό σκοπό μόνο. Ο ιστότοπος δεν παρέχει συμβουλές χρηματοοικονομικού ενδιαφέροντος, αλλά εκφράζει απόψεις και μόνον. Ο ιστότοπος ΔΕΝ ΕΠΟΠΤΕΥΕΤΑΙ από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο παραλήπτης της τρέχουσας πληροφόρησης θα πρέπει να συμβουλευτεί και να συζητήσει με την χρηματιστηριακή του εταιρία , την τράπεζα του, ή οποιονδήποτε άλλο φορέα της αρεσκείας του προκειμένου να διαμορφώσει μία ανεξάρτητη κρίση προτού προβεί σε οποιαδήποτε επενδυτική κίνηση.