Η κολχικίνη δεν βοηθά καθόλου τους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 (κλινική μελέτη)

Η χορήγηση του φαρμάκου κολχικίνη σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 δεν οδηγεί σε καμία μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μεγάλης τυχαιοποιημένης και ελεγχόμενης κλινικής μελέτης RECOVERY σε τρεις χώρες, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 11.340 ασθενείς, σε 177 βρετανικά νοσοκομεία, δύο της Ινδονησίας και δύο του Νεπάλ.

Η κολιχικίνη έχει προταθεί -και από Έλληνες επιστήμονες- ως χρήσιμη θεραπεία κατά της Covid-19 με βάση τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Η βρετανική έρευνα -από τις σημαντικότερες διεθνώς πάνω στη λοίμωξη Covid-19- αξιολόγησε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της κολχικίνης.

Το 51% των συμμετεχόντων ασθενών έκαναν τη συνήθη θεραπεία, ενώ το 49% πήραν και κολχικίνη πέρα από τη συνήθη θεραπεία. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα συμπεράσματά τους στο πνευμονολογικό περιοδικό «The Lancet Respiratory Medicine».

Ίδιο ποσοστό ασθενών (21%) και από τις δύο ομάδες ασθενών πέθαναν μέσα σε διάστημα 28 ημερών, ο χρόνος εξόδου από το νοσοκομείο ήταν…

Διαβάστε περισσότερα στο Healthmag.gr

 

Καμία δημοσίευση για προβολή