Η Κομισιόν αναμένεται να αναβαθμίσει σήμερα τις εκτιμήσεις της για την πορεία του ΑΕΠ το 2020 σε 2,4-2,5%

Που θα διατεθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης

Η Κομισιόν αναμένεται σήμερα να αναβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την Ελληνική οικονομία αναγνωρίζοντας τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τους ρυθμούς  Ανάπτυξης το 2020 (2,5%)

Με βάση τις μέχρι στιγμής προαναγγελίες αξιωματούχων της, η Κομισιόν υπολογίζει πλέον άνοδο του ΑΕΠ στο φάσμα του 2,4% – 2,5%. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των φθινοπωρινών προβλέψεών της η Κομισιόν εκτιμούσε πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα έφτανε φέτος στο 2,3% και το 2021 στο 2%. Το Υπουργείο Οικονομικών επισήμως προβλέπει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος (Προϋπολογισμός 2020), με κυβερνητικά στελέχη να προαναγγέλλουν ήδη ταχύτερο ρυθμό περί το 3%.

  • Οι σημερινές (αναμενόμενες) ανακοινώσεις των Βρυξελλών σε συνδυασμό με το νέο ρεκόρ χαμηλού επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου, που χθες έπιασε τα ιστορικά χαμηλά σπάζοντας προς τα κάτω το ψυχολογικό όριο του 1% επιτρέπει στην κυβέρνηση να διεκδικήσει από τους δανειστές μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο.

Η κυβέρνηση, θα επιχειρήσει πλέον να αποδείξει μέσα από την άσκηση βιωσιμότητας χρέους που εκπονεί και θα περιλαμβάνεται στο νέο μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό (η χάραξη του οποίου έχει επισήμως ξεκινήσει ),πως οι επιδόσεις που καταγράφονται στην Ελληνική οικονομία είναι διατηρήσιμες και διαμορφώνουν συνολικά την καμπύλη του χρέους σε επίπεδα που επιτρέπουν χαμηλότερα πλεονάσματα.

“Το κλίμα που διαμορφώνεται διεθνώς ευνοεί την Αθήνα στις διεκδικήσεις της” υποστηρίζουν αναλυτές και παραπέμπουν στο χθεσινό ρεπορτάζ των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελληνική οικονομία οδεύει σε μια συνολική αναβάθμιση της αξιολόγησής της γεγονός που θα την οδηγήσει στην πρώτη επενδυτική βαθμίδα, ίσως στο τέλος του επόμενου χρόνου.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή