Η έκθεσή της Κομισιόν ακυρώνει το προεκλογικό αφήγημα Τσίπρα και για την «ανάπτυξη» και την «ανακούφιση των πολλών»

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία ευνοούνται από τον ESM

 

Η Κομισιόν, χωρίς σκληρές τοποθετήσεις, αλλά με το γνωστό της «τεχνοκρατικό στυλ», στην Έκθεση που δημοσίευσε χθες, «σφάζει με το βαμβάκι» την κυβέρνηση Τσίπρα, ακυρώνοντας στην ουσία το προεκλογικό αφήγημά της που αναφέρεται και στην «ανάπτυξη της οικονομίας» και στην «ανακούφιση των πολλών».

Ιδού οι βασικές παρατηρήσεις της Κομισιόν, που δίνουν τη σημερινή εικόνα της Ελληνικής οικονομίας και οι οποίες δημιούργησαν εκνευρισμό στην κυβέρνηση, με συνέπεια να οδηγήσει το υπουργείο Οικονομικών να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία δηλώνει ότι … δεν συμφωνεί.

ΠΑΡΟΧΕΣ. Η έκθεση αποτιμά το πακέτο προεκλογικών παροχών Τσίπρα στο επίπεδο των 5 δισ. για την διετία 2019-2020, δηλαδή το υπολογίζει μεταξύ 1,1%-1,4% του ΑΕΠ για το 2019, και μεταξύ 1,2%-1,6% του ΑΕΠ για το 2020, όταν η κυβέρνηση το αποτιμούσε μόνο 0,6% του ΑΕΠ.

ΤΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΕΤΡΑ. Τονίζει ότι δεν είναι αναπτυξιακά και έχουν μόνον κόστος. Δεν πηγαίνουν προς την σωστή κατεύθυνση, δεν τονώνουν την ανάπτυξη (μέσω μείωσης των φόρων στην εργασία και τις επιχειρήσεις) και αντιβαίνουν στην οικονομική λογική που η κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς για την ανάπτυξη της οικονομίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ. Στο δημοσιονομικό, η κριτική είναι ιδιαίτερα έντονη, αφού αναφέρεται όχι μόνον σε λάθος παροχές που καθιστούν ανέφικτους τους συμφωνημένους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά και στο γεγονός ότι οι παροχές του Μαΐου ούτε αναπτυξιακές είναι, ούτε συμβάλλουν στη μείωση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Η παραπάνω παρατήρηση επικεντρώνει στην ουσία στο ζήτημα των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτό, από μόνο του, αναιρεί τον κοινωνικό χαρακτήρα που θέλει η κυβέρνηση να προσδώσει στις προεκλογικές παροχές της («είμαστε με τους πολλούς») αφήγημα με το οποίο πορεύεται προς τις εκλογές. Τελικά,  τα προεκλογικά μέτρα της κυβέρνησης μεταθέτουν τη μιζέρια των αδυνάτων στο αύριο.

ΥΠΕΡΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι το 2018 η κυβέρνηση ξεπέρασε το στόχο πρωτογενών οπλεονασμάτων 3,5% που είχε από τις συμφωνίες με τους Θεσμούς, επιτυγχάνοντας υπεραπόδοση 4,3%. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η επίτευξη υπερπλεονασμάτων και το 2018 και τα προηγούμενα χρόνια, είναι το αποτέλεσμα μιας λάθος πολιτικής, καθώς ο δημόσιος τομέας κάθε χρόνο πραγματοποιεί λιγότερες επενδύσεις από αυτές που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση  εγγράφει στους προϋπολογισμούς. Το αποτέλεσμα είναι η τελική δημόσια επενδυτική δαπάνη να υπολείπεται των αρχικών προβλέψεων και αυτό οδηγεί την  κυβέρνηση να πανηγυρίζει για επίτευξη «υπερπλεονάσματος».

ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Η έκθεση αποδέχεται ως βάση εκτιμήσεων την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,2% για το 2019 και το 2020, θεωρώντας ότι οι εξαγωγές μπορεί να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα όμως υπογραμμίζει ότι η υποχώρηση των δημοσίων επενδύσεων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να ανακόψει τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ. Ο ρυθμός εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί σημαντικά και καμία από τις 15 επιμέρους δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν θα εκπληρωθεί στην ώρα της.

ΑΝΕΡΓΙΑ. Αναφέρεται στην ανεργία, που παραμένει κολλημένη στην περιοχή του 18,6% για πολλούς μήνες, χωρίς περαιτέρω τάση μείωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ. Επισημαίνει τους κινδύνους που προκύπτουν από το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο εκτιμά βλέπει μεγαλύτερο από το 100% του ΑΕΠ για τις επόμενες δεκαετίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ. Θεωρεί ότι τα μέτρα του Μαΐου θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την οικονομική δραστηριότητα στην επόμενη διετία και θα κάνουν δυσκολότερη την εκπλήρωση των στόχων του 2019 και 2020.

Στην έκθεση αποφεύγεται ωστόσο να γίνει πρόβλεψη για το τι θα συμβεί αν η σημερινή κυβέρνηση αλλάξει. Παρ’όλα αυτά, οι προειδοποιήσεις στρέφονται και προς την επόμενη κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές. Και αφήνεται με σαφήνεια να εννοηθεί ότι οι πολιτικές αποφάσεις πρέπει και στο μέλλον να λαμβάνονται σε συνεννόηση με τους «θεσμούς»…

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις : [home]

 

Καμία δημοσίευση για προβολή