Η Κομισιόν ρίχνει τις προσδoκίες της για την Ελλάδα γιατί δεν πιάνει τους στόχους ανάπτυξης

Η Κομισιόν έριξε τις προσδοκίες της για την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Οι δείκτες της οικονομίας δείχνουν ότι η χώρα είναι μακριά από τους στόχους ανάπτυξης και τις προβλέψεις για το 2018 και το 2019. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διαγράφουν τροχιά ανάπτυξης στο σύνολό τους, έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς.

Δεν προλαβαίνουμε τους εταίρους

Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις, προβλεπόταν αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2018 και 2019 της τάξης του 2,5%, αλλά τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι η φετινή αύξηση δε θα ξεπεράσει το 1,9%, ενώ του χρόνου δεν μπορούμε να περιμένουμε πάνω από 2,3%. Πιο συγκεκριμένα, το πλεόνασμα για φέτος και του χρόνου θα είναι 0,4% και 0,2% του ΑΕΠ,  έναντι των προβλεπόμενων 0,9% και 0,8%, δηλαδή πολύ χαμηλότερο από το μισό που πρόβλεπε ο στόχος.

Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν αντίστοιχη αύξηση 2,5%  και 2,2% για το 2018 και 2019, φέρνοντας ανάπτυξη στην ΕΕ της τάξης του 2,3% και 2% για τις δύο χρονιές.

Πάει κάτι καλά;

Το χρέος της χώρας προβλέπεται για φέτος στο 177,8% του ΑΕΠ, δηλαδή δεν αλλάζει κάτι σημαντικό από πέρυσι. ΑΛλά μικρή ποσοστιαία μείωση αναμένεται του χρόνου με το χρέος στο 170,3% του ΑΕΠ, αν και εφόσον, η ανάπτυξη στη χώρα είναι της προβλεπόμενης τάξης και δε μειωθεί κι άλλο του χρόνου, έχουμε να πούμε εμείς.

Όσο για την ανεργία; Υποχώρησε το 2017 στο 20,1% του πληθυσμού που μπορεί να εργαστεί και εκτιμάται (ή προσδοκάται) ότι θα μειωθεί στο 18,4% του χρόνου.

Με δύο λόγια

Σπρώχνοντας και αγκομαχώντας προχωράει η ανάπτυξη στη χώρα… Κι όσο φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα, γιατί η χώρα απλούστατα δεν μπορεί να τους κρατήσει, τόσο θα μειώνεται και η ανεργία, αλλά και το ΑΕΠ όπως και οι προσδοκίες για ανάκαμψη.

Καμία δημοσίευση για προβολή