Η κρίσιμη ατζέντα της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο – Στη Λιβύη “παίζει τα ρέστα του” ο Τούρκος πρόεδρος

Καθαρή στήριξη, χωρίς ήξεις αφίξεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλτ Τράμπ, στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν στις 7 Ιανουαρίου στην Ουάσιγκτον. Τόσο από τα αμερικανικά συμφέροντα στη χώρα μας όσο και λόγω των ευρύτερων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή τη φορά η Αθήνα ευελπιστεί ότι οι ΗΠΑ θα πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ των ελληνικών θέσεων. Η εκτίμηση αυτή, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό και στην ατζέντα των συνομιλιών, ιδιαίτερα δε στα ζητήματα που τίθενται από αμερικανικής πλευράς.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες (STAR, ρεπορτάζ Κάτια Μακρή), στη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθούν τρία κρίσιμα θέματα:

  • H Συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης
  • O Αγωγός  East Med και η κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
  • Η Αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ, η αναβάθμιση των F-16 αλλά και η κοινή παραγωγή drones.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, καθώς δι αυτού, θέλουν να μεταφέρουν το δικό τους σχιστολιθικό αέριο και να κόψουν τον δρόμο της Ρωσία προς  την Ευρώπη.

Ενα “δύσκολο” για την Αθήνα ζήτημα που αναμένεται να τεθεί από την πλευρά της Ουάσιγκτον είναι η ενόχληση των ΗΠΑ για την κινεζική διείσδυση στην Ελλάδα, η οποία το τελευταίο διάστημα, μετά και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Σανγκάη, έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Η υποδοχή του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται εντυπωσιακή. 

Στις 8 το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου, ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής κυβέρνησης Μάικ Πενς έχει οργανώσει δείπνο με 300 επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς προς τον Πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια, Ανάπτυξης κ. Αδωνι Γεωργιάδη και Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.

Τα ρέστα του παίζει ο Ερντογάν στη Λιβύη 

Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της για να «προστατεύσει» την Τρίπολη, την ώρα που στελέχη του στρατού της εκπαιδεύουν και συντονίζουν τις δυνάμεις του Πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ, πρόκειται να στείλει ο Ερντογάν στη Λιβύη, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, ώρες μετά το επίσημο αίτημα της ετοιμόρροπης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» της Τρίπολης προς την Τουρκία για στρατιωτική βοήθεια.

Ταυτόχρονα, ομάδες ανταρτών που βρέθηκαν στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων στην εισβολή στη βόρεια Συρία αναμένεται να ενισχύσουν την κυβέρνηση της Τρίπολης, όπως επιβεβαίωσε στο Bloomberg ένας δεύτερος αξιωματούχους στη Λιβύη. Και οι δύο μίλησαν στο πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας.

[more]

Όπως, μάλιστα, σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα η κυβέρνηση της Λιβύης αρχικά ήταν αντίθετη στην ιδέα μίας τέτοιας ανάπτυξης, αλλά τελικά την αποδέχθηκε, καθώς οι δυνάμεις του Χαφτάρ άρχισαν να προελαύνουν προς την Τρίπολη. Είναι άγνωστο προς το παρόν εάν μετά τις τελευταίες εξελίξεις θα επισπευσθεί η άφιξη των εν λόγω ομάδων.

Η εκτίμηση της Αθήνας για τις τελευταίες κινήσεις Ερντογάν

Οπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, μνημονεύοντας και τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, η  Τουρκία επιχειρεί να καλύψει με επιθετικότητα κενά που δημιουργεί η παγκόσμια γεωστρατηγική αστάθεια και διεκδικεί, με μονομερείς ενέργειες, τον ρόλο ενός ιδιότυπου «τοπάρχη». Πότε φιλοτεχνώντας χάρτες που εξαφανίζουν ολόκληρα νησιά και πότε υπογράφοντας άκυρα χαρτιά που τα αποκαλεί διμερείς συμφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, καταπατώντας τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της καλής γειτονίας, όπως ήδη κάνει στην ΑΟΖ της Κύπρου, στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα στην Μεσόγειο.

Συρία και Λιβύη στο “μενού” του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανακοίνωσε χθες πως ο πρόεδρος Πούτιν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας στην Ρωσία. Συμμετείχαν κορυφαίοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης και συζητήθηκαν θέματα, όπως η Συρία και η Λιβύη.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Λιβύη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή