Η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη Τράμπ, εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής. Οι επιδιώξεις της Αθήνας και τα ζητήματα που θα βρεθούν στο επίκεντρο

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, με την παγκόσμια πολιτικό-διπλωματική σκηνή σε αναβρασμό μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί από αμερικανικά πυρά, κι ενώ εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις της πρωτόγνωρης αυτής κρίσης στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, ετοιμάζεται για το υπερατλαντικό του ταξίδι ο πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης.  Κορύφωση της επίσκεψης θα είναι η συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο κ. Ντόναλτ Τράμπ στις 7 του μηνός, αλλά στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται και άλλες κρίσιμες επαφές και συναντήσεις.

Με την ολοκλήρωσή της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ.  Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς σε κατ ιδίαν συναντήσεις που θα οριστούν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Πρωταρχικός στόχος του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα είναι να αναδείξει την Ελλάδα ως  πυλώνα σταθερότητας και τον πλέον σταθερό και αξιόπιστο σύμμαχο των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας.

Θα έχει  επίσης την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, το ανεδαφικό μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή της ελληνικής πλευράς για βαθύτερη διμερή αμυντική συνεργασία και για αναβάθμιση του εξοπλισμού των ένοπλων δυνάμεών.

Η αμερικανική διπλωματία έχει καταδικάσει το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηρίσει προκλητικό. Η Ελλάδα, λοιπόν, αναμένει να έχει την στήριξη των ΗΠΑ, όπως και για την Κύπρο.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες δεκαετίες οι ΗΠΑ επεδείκνυαν μία πολιτική ισορροπίας στα ελληνοτουρκικά. Το τελευταίο διάστημα φαίνεται πως η Ουάσιγκτον κλίνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις και η ελληνική πλευρά αναμένει επιβεβαίωση και συνέχεια αυτής της τάσης.

Θα τεθούν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας σε πάρα πολλούς τομείς, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας. Η ατζέντα περιλαμβάνει βεβαίως και τις επενδύσεις, από την ενέργεια μέχρι τον τουρισμό και από τον χρηματοπιστωτικό τομέα μέχρι τα ζητήματα των νέων τεχνολογιών.

Οι βασικές συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα συναντήσει την ηγεσία της διακεκριμένης δεξαμενής σκέψης Atlantic Council, που ασχολείται με θέματα διεθνών σχέσεων. Στη συνέχεια, θα συναντήσει τη Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva. Το μεσημέρι, θα επισκεφθεί τον πρόεδρο Τράμπ στο Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια θα κάνει δηλώσεις προς τους έλληνες δημοσιογράφους.

Την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Γερουσία, όπου θα συναντήσει μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, αλλά και τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θα γευματίσει με ομογενειακές οργανώσεις και αργότερα θα συναντήσει αμερικανούς επενδυτές. Τέλος, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ κ.Πένς   και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάϊκ Πομπέο.

Συνεργασία στην εκπαίδευση

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών, η διεύρυνση του προγράμματος υποτροφιών Fulbright κ.ά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί νέο νομοθετικό πλαίσιο απελευθέρωσης των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, διεθνών συνεργασιών και ενίσχυσης πρωτοβουλιών εξωστρέφειας των Ιδρυμάτων μας.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έχει δρομολογήσει, σε συνεργασία και με την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την προώθηση διμερών προγραμμάτων, όπως:
• Το Πρόγραμμα Διεθνούς Ακαδημαϊκής Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (ΙΙΕ) των ΗΠΑ
• Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου και του ΙΙΕ στοχεύει στην διευκόλυνση της προσέγγισης αμερικανικών και ελληνικών πανεπιστημίων, ώστε να δρομολογηθούν μακροπρόθεσμες συνέργειες
• Το αμερικάνικο Πρόγραμμα FLEX, μέσω του οποίου για πρώτη φορά δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές από την Ελλάδα της Α’ και Β’ Λυκείου, να λάβουν πλήρεις υποτροφίες για να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και να φοιτήσουν σε αμερικανικά σχολεία για έναν χρόνο
• Τα προγράμματα υποτροφιών Fulbright που απευθύνονται σε έλληνες και αμερικανούς σπουδαστές, καθηγητές, ερευνητές και καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή