Η Κύπρος επεκτείνει το μέτρο για υποχρεωτική χρήση μάσκας και ορίζει ανώτατη τιμή για το τεστ του κοροναϊού

Στην επέκταση της ισχύος του μέτρου για υποχρεωτική χρήση μάσκας από τον γενικό πληθυσμό ηλικίας 6 ετών και άνω, προχώρησε το υπουργείο Υγείας Κύπρου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική από τον γενικό πληθυσμό:

  • σε εσωτερικούς χώρους,
  • όπου υπάρχει αυξημένη συνάθροιση κοινού και συγκεκριμένα σε σούπερ μάρκετ, φούρνους, πολυκαταστήματα, καταστήματα λιανικού εμπορίου, εμπορικά κέντρα,
  • εκκλησίες,
  • νοσηλευτήρια, κλινικές, οίκους ευγηρίας, άλλα ιδρύματα παροχής υγειονομικής φροντίδας, φαρμακεία,
  • υπηρεσίες ή τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις που υποδέχονται και εξυπηρετούν κοινό,
  • πρακτορεία στοιχημάτων και ανελκυστήρες.

Η μη τήρηση των μέτρων αποτελεί παραβίαση του μέτρου και το πρόστιμο που πρέπει να πληρώσει ο πολίτης και όχι η επιχείρηση ανέρχεται στα 300 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους, η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική για: τους εργαζόμενους σε θέσεις εξυπηρέτησης κοινού, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων), εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών κ.ο.κ, άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως ταμεία σουπερ μάρκετ, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ, εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, λαικές αγορές, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά.

Υποχρεωτικό είναι το μέτρο και για διανομείς και εργαζόμενους σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα. Επίσης, τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα) κι όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες.

Τέλος, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της Κύπρου, η ανώτατη τιμή χρέωσης για τη μοριακή εξέταση ανίχνευσης του κοροναϊού καθορίζεται στα 75 ευρώ. Διευκρινίζεται ότι η μόνη αποδεκτή και εγκεκριμένη μέθοδος διερεύνησης της νόσου COVID-19 είναι η διαγνωστική μεθοδολογία που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του ιού (RT-RCR).

Καμία δημοσίευση για προβολή