Η κυβέρνηση δηλώνει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά το νέο κύμα της πανδημίας: “η λύση είναι το εμβόλιο, όχι το lockdown”

νέο εμβολιαστικό

Μπορούμε να τα καταφέρουμε παρά το νέο κύμα της πανδημίας, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το οικονομικό επιτελείο, το οποίο όμως θεωρεί ότι πρέπει να επιταχυνθεί με κάθε τρόπο το πρόγραμμα εμβολιασμού ώστε να αποφθεχθούν ακόμη και τα τοπικά lockdowns.

“Η λύση είναι το εμβόλιο, όχι το lockdown”

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε στη Βουλή, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει ταμειακά διαθέσιμα, έχει όμως υποστεί μια πολύ σοβαρή δημοσιονομική αφαίμαξη και πρόσθεσε “από την ώρα που υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού το lock down δεν μπορεί να είναι λύση”.

“Και αφού ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού εμβολιάζεται και υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τις μεταλλάξεις και την πανδημία μέσω του εμβολιασμού”, επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης και κατέληξε λέγοντας  “δεν μπορεί να έχουμε λύσεις που θα έχουν σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις, που όλοι αντιλαμβανόμαστε γιατί όλα αυτά αθροίζονται” και εμείς δεν θέλουμε και δεν θα επιτρέψουμε να έχουμε κάποιο “ατύχημα” στα δημοσιονομικά της χώρας”.

Μείωση της ανεργίας και αυξήσεις μισθών

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας τα επόμενα χρόνια προέβλεψε ότι η σημαντική ανάπτυξη θα φέρει μείωση στην ανεργία και αυξήσεις μισθών.

Η ανεργία, όπως προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα μειωθεί στο 11,2% το 2025 ενώ «θα έχουμε αύξηση των μισθών που θα έρθει -και αυτό σας το προβλέπω με βεβαιότητα- καθώς ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται σε ορισμένους κλάδους». Βέβαια σημείωσε με έμφαση ότι υπάρχει μια σημαντική αρνητική πτυχή και αυτή έχει να κάνει με «την έλλειψη ανθρωπίνου δυναμικού σε κρίσιμους τομείς, από την γενιά που έφυγε στο εξωτερικό και θα πρέπει να την προσελκύσουμε για να γυρίσει κατά το δυνατόν πίσω”.

Μείωση φόρων και εισφορών

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι στο μεσοπρόθεσμο, το οποίο χαρακτήρισε «συντηρητικό», δεν περιλαμβάνει αποτελέσματα από μεταρρυθμιστικές πολιτικές που θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα.  Οι επιπτώσεις αυτών των νέων πολιτικών, είπε με έμφαση,  θα αξιοποιηθούν από το 2023 για τη μείωση κατά κύριο λόγο των φόρων και των εισφορών.

Βεβαίως τους επόμενους μήνες στην παγκόσμια οικονομία θα υπάρξει αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων ενώ θα αρχίσει και η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών “το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποια επιστροφή σε δημοσιονομικούς κανόνες και η επάνοδος αυτή θα είναι για την Ελλάδα το “κλειδί”. Διότι εμείς δεν θα έχουμε διαφορετική μεταχείριση σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τους ίδιους κανόνες θα εφαρμόσουμε, το θέμα όμως είναι τί θα σημαίνουν αυτοί οι κανόνες για μια χώρα που έχει πολύ μεγάλο χρέος. Γι’ αυτό έχουμε μια ανοικτή διαπραγμάτευση που θα εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και όταν θα ολοκληρωθεί, ελπίζω με επιτυχία, θα μπορέσουμε στο επόμενο Μεσοπρόθεσμο και στον επόμενο προϋπολογισμό να αρχίσουμε να αποτυπώνουμε τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή